MOBIL

Apple har lansert iPad mini

... og en Hulken-versjon av den vanlige titommeren.

23. okt. 2012 - 21:05
Vis mer

Klokken 1900 i kveld holdt Apple pressekonferranse i San Jose. Her viste selskapet frem en rekke nye Mac-produkter, fjerde generasjon av iPad, og sist - og absolutt minst: iPad mini. 

Les mer hos tu.no: Ny iMac er bare 5 mm tykk

iPad mini

Etter ukevis med rykter var det ikke veldig overraskende at Apple omsider viste frem iPad mini.

Dette er, som du har forstått, en mindre utgave av iPad.

Og med mål på 200 x 134,7 x 7,2 mm kombinert med en vekt på 308 gram er det en vesentlig, fysisk forskjell fra storebror her.

7,9 tommers IPS

Skjermen har fått en størrelse på 7,9 tommer, og kjører ut en oppløsning på 1024 x 768 piksler. Dette gir en pikseltetthet på 162 PPI, altså en del lavere enn skjermene i de større utgavene. Skjermtypen er IPS-LCD.

Systembrikken i iPad Mini er den samme som i iPad 2 og iPhone 4S, altså Apple A5. Denne har doble prosessorkjerner på 1 GHz, kombinert med grafikkbrikken PowerVR SGX543MP2 (på norsk: bra grafikkytelse).

Batteritiden skal være nøyaktig samme som i alle iPader vi har sett de siste to årene: 10 timer.

Klargjort

Apple forsikrer oss om at samtlige apper som er utviklet til iPad også vil fungere helt fint på iPad mini uten at utviklerne trenger gjøre noe.

Det er også allerede laget mye tilbehør som går i salg samtidig som iPad-en, blant annet Apples "Smart-cover" (bildet til høyre).

iPad mini har selvsagt tatt med seg nyhetene fra iPhone 5, som Lightning-utgang og Nano-SIM-støtte.

LES OGSÅ: Test av iPhone 5

Flere varianter

I likhet med alle andre iPad-versjonen kommer også iPad mini i en rekke forskjellige varianter. Du kan velge mellom tre størrelser på internminnet: 16, 32 og 64 GB, og du får dem både med og uten støtte for SIM-kort.

Den rimeligste utgaven, altså den med 16 GB lagringskapasitet og kun Wi-Fi, koster deg 2590 kroner. Vil du ha den mest avanserte, altså den med både Wi-Fi, SIM-kortstøtte og 64 GB minnekapasitet må du ut med det dobbelte.

iPad mini kan forhåndsbestilles fra og med 26. oktober, og lander i norske butikkhyller om litt over en uke, nærmere bestemt 2. november.

4. generasjons iPad

I tillegg til å vise frem en krympet iPad, viste Apple også frem en blodtrimmet versjon av den voksne utgaven.

Denne har ikke fått noe offisielt navn utover "Fjerde generasjons iPad", men det blir altså den fjerde i rekken, så vi kan for ordens skyld kalle den iPad 4.

Dobbelt så mye muskler

Det som skiller denne fra for eksempel iPad 3 er hovedsaklig maskinvaren. Mens iPad 3 kjører på tokjernebrikken A5X, har iPad 4 fått oppfølgeren til denne: A6X.

LES OGSÅ: Test av iPad 3

Ifølge Apple skal denne ha dobbelt så høy ytelse både på prosessor-  og grafikkfronten, på samme måte som iPhone 5 doblet ytelsen fra iPhone 4S.

I tillegg til mer kraft har den fjerde iPaden selvsagt fått på plass alle de ferske Apple-elementene som Lightning-utgang og støtte for Nano-SIM.

Batteritiden er fremdeles 10 timer.

Fjerde generasjons iPad skal komme i butikkene rundt samme tidspunkt som iPad mini, og vil koste fra 3890 til 6290 kroner, alt etter hvor mye lagringsplass du vil ha. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.