INDUSTRI

Apple ansetter Chrysler-topp

Ryktene om en Apple-bil forsterkes.

 Ryktene sier at Apple holder på å utvikle sin egen bil. Nå har de ansatt tidligere Fiat Chrysler-topp. Foto:Apple/Nissan/montasje
Ryktene sier at Apple holder på å utvikle sin egen bil. Nå har de ansatt tidligere Fiat Chrysler-topp. Foto:Apple/Nissan/montasje Bilde: Chrysler/Apple/Montasje
Marius ValleMarius ValleJournalist
21. juli 2015 - 19:37

Apple har ansatt Doug Betts, tidligere global head of product and service quality hos Fiat Chrysler Automobiles, skriver Wall Street Journal.

Hvilken rolle han har hos Apple er ikke kjent, men det gir ikke ryktene om at de holder på å utvikle en bil mindre vann på mølla.

I februar meldte både Wall Street Journal og Financial Times at Apple har rekruttert flere eksperter på bilteknologi, med mål om å utfordre blant andre Tesla. Prosjektet skal angivelig foregå i nærheten av selskapets hovedkvarter i Cupertino.

Målet er ifølge kilder å ha en bil klar til produksjon i 2020, og en prototype skal allerede være utviklet.

Fra før har Apple angivelig ha ansatt så mange som 200 personer til å utvikle bilen. De skal angivelig ha forsøkt å rekruttere Tesla-ansatte.

Les også: Ny Tesla-oppgradering gir 0-100 på 3 sekunder

Tegn på fremdrift

Nyheten om Betts' overgang til Apple ble kjent via Linkedin. Betts har mer enn 25 års erfaring fra bilindustrien, og har jobbet for blant annet General Motors, Toyota og Nissan før han jobbet for Fiat Chrysler.

Ansettelsen tolkes som et signal om at arbeidet med å lage en Apple-bil har fremdrift. Både Betts og Apple har avslått å gi kommentarer overfor Wall Street Journal.

Ei heller er det klart om Betts faktisk er ansatt for å jobbe på det påståtte bilprosjektet, som sies å gå under kodenavnet «Titan».

Autonome kjøretøy

Nylig ansatte Apple også Paul Furgale, en ekspert på autonome kjøretøy, skriver Wall Street Journal. De skal også være i ferd med å rekruttere eksperter på robotikk og maskinsyn.

Det tolkes av flere som at Apple tenker i samme baner som Google. Google har en stund utviklet og testet fullstendig selvkjørende biler. Disse har vært testet i trafikk siden i fjor høst.

Les også: Google skylder på mennesker etter kollisjoner med selvkjørende biler

Saksøkt av elbilbatteriprodusent

I februar ble det kjent at Apple blir saksøkt av A123 Systems, som lager litiumionebatterier til elbiler. De beskylder Apple for å systematisk stjele eksperter fra FoU-avdelingen, og spesielt folk inolvert i testing og utvikling av ny batteriteknologi. Dette skal ha foregått siden juni 2014.

Ifølge A123 Systems er Apple i ferd med å etablere en storskala batteridivisjon.

Søksmålet dreier seg spesifikt om fem ansatte, som har vært under kontrakter som både forbyr å jobbe for konkurrenter og å dele tilegnet kunnskap. Prosjekter disse fem ansatte har vært ansvarlige for har vært nødt til å avsluttes, ettersom A123 Systems ikke får tak i mennesker med tilsvarende ferdighetsnivå.

Litiumionebatterier brukes dog i de fleste produktene Apple lager, så det kan tenkes at ansettelsene ikke har noen som helst sammenheng med bilbatterier å gjøre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

A123 Systems lager imidlertid utelukkende batterier til store maskiner og biler.

Les også: Slik får du batteriet i elbilen til å vare

Sluttet etter dårlige resultater

Når det gjelder Betts, skal det nevnes at han sluttet – eller ble bedt om å slutte – i Fiat Chrysler Automobiles i fjor høst etter at selskapets bilmerker gjorde det dårlig i det innflytelsesrike amerikanske forbrukermagasinet Consumer Reports' årlige pålitelighetsrangering. Dette etter at selskapets merker har havnet langt ned på listen i flere år.

Det som uansett er sikkert er at Apple har ansatt en person med lang fartstid i bilindustrien, og det er mye som tyder på at de i det miste leker med idéen om å lage en bil.

Han grunnla Tesla: Han grunnla Tesla. Her er hans nye selskap

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.