BYGG

Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt et halvt år

Kritiske leveranser er forsinket.

Det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen vil ikke åpne i løpet av høsten 2020 likevel. Nå er det klart at åpningen er utsatt til våren 2021.
Det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen vil ikke åpne i løpet av høsten 2020 likevel. Nå er det klart at åpningen er utsatt til våren 2021. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
18. nov. 2019 - 15:03

Åpningen av det nye Nasjonalmuseet som bygges på Vestbanetomta i Oslo, er utsatt et halvt år og åpner først våren 2021.

Årsaken til forsinkelsen er at to kritiske leveranser til Statsbyggs byggeprosjekt er forsinket.

Leveransene er knyttet til teknisk anlegg og nødvendige sikkerhetsdører. Åpningen er derfor utsatt fra høsten 2020 til våren 2021.

Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo, synes det er trist at åpningen blir utsatt.

– Dette er leit. Vi hadde gledet oss til å åpne museet høsten 2020 og har planlagt for det. Nå må vi se på hvordan vi skal håndtere dette på best mulig måte, sier Hindsbo.

Nordens største

Det nye nasjonalmuseet blir Nordens største kunstmuseum, med rundt 5.000 kunstverk som skal stilles ut i den faste samlingsutstillingen.

Kostnadsrammen på museumsbygget er på 6 milliarder kroner og blir ikke påvirket av forsinkelsen, opplyser Kommunal- og moderniseringsdepartementet i en pressemelding.

– Når det nye Nasjonalmuseet åpner, får vi et praktbygg som vil gi generasjoner av nordmenn gode kunstopplevelser. Det er også gledelig at vi ferdigstiller et så komplisert byggeprosjekt innenfor kostnadsrammen, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Entra Spaces Kristian Augusts gate 13 KA13 ombruk bygg gjenbruk sirkulær økonomi
Les også

Håvar må takke nei til fullt brukbare byggematerialer: – Umulig å bruke på nytt hvis du skal følge reglene

Må sikre stabil drift før åpning

Byggherre Statsbygg understreker at Nasjonalmuseet først kan tas i bruk når utstillingslokaler og magasiner er ferdigstilt, testet og har stabil drift.

– For å sørge for at riktig luft og temperatur er på plass, må tekniske installasjoner og sikkerhetsdører være testet og driften være stabil, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NTB.

– Til tross for krevende prosjektgjennomføring er vi trygge på at Nasjonalmuseet vil få de aller beste løsningene for visning og formidling av Norges kunstskatter, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

nye nasjonalmuseet
Les også

KPMG: Håndverker fikk 26 kroner timen for å jobbe på det nye Nasjonalmuseet

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.