KRAFT

Åpnet Skandinavias største solcellepark

Er 88 ganger større enn det største i Norge.

Skandinavias største solcelleanlegg åpnet rett før jul på Sjælland i Danmark.
Skandinavias største solcelleanlegg åpnet rett før jul på Sjælland i Danmark. Bilde: Wirsol
Marius ValleMarius ValleJournalist
29. des. 2015 - 07:00

Rett før jul ble det som av produsent Wirsol hevdes å være Skandinavias største solcellepark åpnet i Lerchenborg på Sjælland i Danmark.

Det digre anlegget har en maksimal effekt på 61 megawatt, med en årsproduksjon på rundt 61.000 megawattimer. Det skal kunne forsyne omtrent 30.000 husholdninger med strøm.

Det var Nyteknik.se som omtalte saken først.

Solcelleparken er bygget på et 80 hektar stort område leid ut av Lerchenborg Gods, og konstruksjonen startet opp i midten av august. Prisen på anlegget var antakelig rundt en halv milliard danske kroner, ifølge ing.dk. Den nøyaktige prisen er dog ikke kjent.

En kvart million solceller

Anlegget består av 248.730 individuelle fotovoltaiske solcellepaneler levert av kinesiske Astroenergy, og 1750 invertere fra SMA Solar Technology. På AC-siden skal det ha en samlet effekt på 43,6 megawatt.

Til sammenligning har Norges største solcelleanlegg, ved Asko i Vestby, en effekt på 370,5 kilowatt. Et kommende anlegg i Lillesand skal etter hvert kunne briske seg med tittelen Norges største, med en effekt på 720 kilowatt.

Dette skal bestå av 2825 solcellepaneler, eller 88 ganger færre enn anlegget som nå har åpnet i Danmark. Så skal det selvsagt nevnes at dette anlegget, som bygges på taket av Askos engroslager i Lillesand, kun skal forsyne dette bygget med strøm.

Plasseringen ved Kattegatt sørger for at solcellene holdes avkjølt. Her er det mye vind, som holder temperaturen nede, og virkningsgraden oppe. Det er dessuten flere soltimer her enn i resten av Danmark i snitt.

Hastet å få klart før nyttår

Det kan kanskje virke som et noe merkelig tidspunkt å åpne et solcelleanlegg på, i årets mørkeste periode, men dette er ikke tilfeldig.

Grunnen er en lovendring i Danmark, som gjør at store landbaserte solcelleparker ikke lenger kan få støtte til elproduksjon. Denne endringen ble gjort i 2013, men det nye anlegget får likevel støtte fordi det faller inn under en overgangsordning.

Dersom anlegget står klart i år, og er koblet til strømnettet, vil det være sikret et tilskudd på 1,02 danske kroner per kilowattime i ti år fremover. Hadde anlegget åpnet etter nyttår, hadde tilskuddet vært 88 øre per kilowattime.

Det er for øvrig også planer om å åpne en solcellepark på 72,8 megawattimer på Flyvestation Vandel utenfor Billund, men foreløpig er det ikke kjent når dette skal stå klart.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.