NYETEKNOLOGIER

Åpner for ny type kroppsskanning

Mona StrandeMona StrandeJournalist
5. jan. 2010 - 08:10

Datatilsynet kan være villige til å gi grønt lys til en ny type kroppsskannere som gjengir flypassasjerer som "pepperkakemenn" istedenfor en gjengivelse av kroppen din kledd "naken".

Norske myndigheter avviser ikke at skannere kan bli innført i Norge, skriver Aftenposten.

– En annen sak

For under to år siden vurderte Avinor, som står for sikkerheten på norske flyplasser, å innføre kroppsskanning som et prøveprosjekt på Sola lufthavn ved Stavanger. Men prosjektet ble stoppet fordi blant annet Datatilsynet mente at maskinene ville medføre et for stort inngrep i personvernet. Disse skannerne har blitt kalt nakenskannere.

Men en ny type skanner, som allerede har vært testet ved flyplassen i Schipol i Nederland, viser bare et omriss av en kropp lik en pepperkakemann – og markerer med gult på skjermen der ulovlig materiale eller objekter kan befinne seg.

– Det er helt åpenbart en annen sak hvis bildet som dukker opp på skjermen viser en pepperkakemann og ikke en person som blir avkledd til skinnet, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til Aftenposten.

– Må vurderes

I april skal det innføres et EU-regulativ som forbyr kroppsskanning, noe som er bindende også for Norge på grunn av EØS-avtalen. Men EU-reglene kan bli endret før de blir innført, og nettopp denne saken skal diskuteres på et møte i EU om to dager. På møtet kan resultatet bli at det blir opp til de enkelte land å bestemme hva de vil gjøre.

– Trygghet er punkt nummer én for oss. Og dersom det finnes nye maskiner som ikke har de samme problemene ved seg som tidligere, så må vi vurdere dette, sier politisk rådgiver Sigrid Brattebø Handegard i Samferdselsdepartementet til avisen.

Tyskland har tenkt å innføre den nye typen skannere så fort som mulig, og politikere og politiet der regner med å kunne starte testingen av videreutviklete "pepperkake"-skannere senere i år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.