KRAFT

Åpner for ny kamp om vannkraft

Vannkraftutbygging må vike for natur- og landskapsopplevelser i Jondal kommune i Hordaland.
Vannkraftutbygging må vike for natur- og landskapsopplevelser i Jondal kommune i Hordaland.Bilde: Kleiven, Paul

Klimadebatten har fått kraftprodusentene til å hente fram gamle vannkraftplaner.

Avviser ikke

Og nå har OED bedt Norges vassdrags- og energidirektorat om å samle inn informasjon om hvilke prosjekter som kan være aktuelle i årene som kommer.

Mange i bransjen mener regjeringen begynner å bli mer positiv til større vannkraftutbygginger. Det vil heller ikke olje- og energiministeren avvise.

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om regjeringen er blitt mer positiv til store vannkraftprosjekter, sier statsråden dette:

– Min holdning er at gode vannkraftprosjekter skal få en konkret behandling og vurdering. Derfor har jeg blant annet lagt vekt på å styrke NVEs kapasitet innen konsesjonsbehandling. Verdien av vannkraft kan komme til å øke i årene framover, slår statsråden fast i en e-post.Potensial

Terje Riis-Johansen har ved flere anledninger snakket varmt om vannkraft i det siste.

Under åpningsseminaret på NVEs Energidager sa han at vannkraften har et fantastisk potensial, og at den kan videreutvikles innenfor forsvarlige miljøgrenser.

Les også: – Energiens indrefilet

Forbannet miljøverner

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, er rasende over det han hører.

– Jeg blir svært bekymret når jeg hører slike signaler fra statsråden. Riis-Johansen bør ta seg en tur til sjefen sin og få opplest nyttårstalen fra 2000. I den talen slo Stoltenberg fast at uberørt natur stadig får en større verdi, og at vi er kommet dit at tiden for nye store vannkraftutbygginger i Norge er over. Jeg vil også oppfordre ham til å lese Soria Moria-erklæringen. Der står det klart at det ikke skal iverksettes nye store vannkraftprosjekter.

Les også: Dyrere CO2-avgift for vann

Oppsiktsvekkende

Haltbrekken sier det er oppsiktsvekkende at regjeringen etter tre år i posisjon fremdeles ikke har klart å verne Vefsna-vassdraget.

Statkraft planla i 2004 å bygge ut kraftproduksjon på 1,5 TWh i Vefsna, men planene ble lagt på is på grunn av negative signaler fra myndighetene.

– Regjeringen har lovet å verne Vefsna. Men det skjer ingenting. Det er svært bekymringsfullt, sier han.Storfornøyd

Frps energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, er derimot gledelig overrasket over signalene fra departementet.

– Jeg har registrert at statsråden ikke lenger viser til at tiden for nye store vannkraftutbygginger er forbi. Dette er veldig positivt. Jeg håper han også viser vilje til å ta et oppgjør med de kreftene i regjeringspartiene som er mot vannkraft av prinsipp, sier vannkrafttilhengeren Solvik-Olsen.

Les også: Verdensrekord i vannkraft

Undersøker mulighetene

Olje- og energidepartementet har bedt NVE undersøke potensialet i vannkraften.

Direktoratet har vært i kontakt med alle produsentene, og jobber for tiden med en rapport som skal overleveres til departementet.

– Vi undersøker hvilke muligheter det er i forbindelse med opprusting og utvidelser. I tillegg ser vi på mulighetene for nye prosjekter, sier seksjonssjef Torodd Jensen i NVE.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.