NYHETSBREV

Åpner for mer landbasert fiskeoppdrett

Regjeringen mener landbasert oppdrett kan bidra til mer bærekraftig oppdrett og ønsker teknologiutvikling. Nå er forslag til nye forskrifter på høring.

Bildet viser laksemærer på land på Trøndelagskysten. Slike vil regjeringen nå gjøre det enklere å etablere. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Bildet viser laksemærer på land på Trøndelagskysten. Slike vil regjeringen nå gjøre det enklere å etablere. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Bilde: Kallestad, Gorm
21. des. 2015 - 00:58

Det skal bli lettere å få tillatelse til å anlegge oppdrettsanlegg på land, og tillatelsene skal gis gratis.

Regjeringen har nå sendt et forslag til endringer i forskrift på høring, høringsfristen er satt til 22. januar 2016. Dette er resultat av Innstilling 361S fra næringskomiteen som du kan lese her.

Teknologiutvikling

I innstillingen heter det blant annet at "Oppdrettsnæringen har vært og er gjenstand for en stadig teknologiutvikling. I tillegg til innovasjon i tilknytning til åpne merdsystemer er det stor interesse for også andre driftskonsepter. Semi-lukkede anlegg i sjø, havmerder lenger ut til havs og landbaserte oppdrettsanlegg kan bidra til vekst både ved at nye, tidligere uegnede, arealer kan nyttes til oppdrett, samt at slik produksjon kan gi mindre spredning av sykdommer og parasitter og lavere utslipp per produsert mengde fisk."

Stortinget mener også at et nytt regelverk vil stimulere til ytterligere teknologiutvikling for oppdrettsnæringen, blant annet gjennom at det nye regelverket skal gi bedre forutsgibarhet.

Hele høringsnotatet kan du lese her.

Åpen høring

I høringsnotatet som regjeringen nå har sendt ut heter det at for norsk oppdrettsnæring er det viktig at den fortsetter å være teknologiledende, og regjeringen skriver at norskutviklet og produsert teknologi for landbasert oppdrett kan bli en viktig eksportnæring.

Et viktig punkt i de nye forskriftene er at tillatelser til landbasert oppdrett skal tildeles løpende, uten søknadsfriister. Disse skal heller ikke bedriftene som får tillatelsene betale noe vederlag for. Dette forslaget er hentet fra en rapport skrvet i januar 2015 av en ekstern arbeidsgruppe nedsatt av Nærings- og fiskeridepartementet. Raporten kan du lese her.

På høringslisten står alle landets fylkekommuner, miljøorganisasjoner, LO, Tekna og Norsk Industri. Hverken Norsk Forening for Automatisering, NFA, eller Ifea står på listen. Ifea er riktignok medlem av norsk industri og kan fremme sine synspunkter den veien.

Ellers åpner departementet for at alle som har synspunkter kan skrive og sende inn en høringsuttalelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.