PROSJEKTER

Åpner etterlengtet kryss på E39 ved Kristiansand

Natt til lørdag 24. juni blir trafikken satt på den nye kryssløsningen i østenden av den fire-felts nye E39 mellom Kristiansand og Mandal.

Illustrasjon som viser hvordan det nye Grauthelleren kryss på E39 ved Kristiansand blir når alle tilførselsveiene til krysset står ferdige
Illustrasjon som viser hvordan det nye Grauthelleren kryss på E39 ved Kristiansand blir når alle tilførselsveiene til krysset står ferdige Illustrasjon: Nye Veier
23. juni 2023 - 18:37

– Planen var å sette trafikk på denne delen like før fellesferien, men allerede natt til lørdag 24. juni, to uker tidligere enn planlagt kan vi nå åpne denne delen av krysset, sier prosjektleder i Nye Veier, Harald J. Solvik til N247.no.

Les også

Her på gamle E39 skal Vegvesenet bygge ny bru før veien blir kommunal

Bedrer trafikkflyten vesentlig

Med åpningen av krysset vil trafikken på gamle E39 mot Kristiansand sluses rett inn på den nye frie-felts veien. En lettelse for trafikantene som har opplevd påkjøringspunktet for nye E39 som en kødannende flaskehals. Siden nye E39 ble åpnet, har trafikken gått via to rundkjøringer som har vært nødvendige under anleggsfasen. Disse skal senere bli en del av den store kryssløsningen som skal håndtere trafikk både fra ytre ringvei og gamle E39 mot Kristiansand og Mandal. Kryssløsningen blir omtalt som landsdelens mest avanserte kryss med en kapasitet på ÅDT 40.000 når den står helt ferdig.

Hovedentreprenør har vært AF Gruppen, som også hadde kontrakten på E39 mot Mandal. Grauthellerkrysset kom i tillegg og har kostet 250 millioner kroner.

Ytre ringvei rundt Kristiansand påbegynt

To bruer som blir det vestlige endepunktet for ringveien, står allerede ferdige. Disse ble bygget for å unngå trafikale problemer på E39 når ringveien senere skal anlegges.

 - Ringveien skal opparbeides med tilkobling til eksisterende E18 i Vige, rv. 9 i Dalane og E39 ved Grauthelleren, sier Solvik.

 - Teknisk plan ble ferdigstilt i 2022 og konsekvensutredning er utført. Planbeskrivelse, reguleringsbestemmelser og plankart for foreløpig planforslag foreligger.

Det kan gå mot ny spennende votering i Europaparlamentet.
Les også

Liberale utbrytere kan skape klimatrøbbel i Europaparlamentet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.