KARRIERE

Åpne skattelister ga hyppigere jobbytte og økt lønn

– Vet du mer om kollegenes inntekt, så vet du også mer om din egen inntekt.

Etter at skattelistene ble åpnet valgte flere å bytte jobb. De fikk høyere lønnsvekst enn kollegene som ble igjen.
Etter at skattelistene ble åpnet valgte flere å bytte jobb. De fikk høyere lønnsvekst enn kollegene som ble igjen. Bilde: Dag Yngve Dahle
19. des. 2014 - 08:54

Da skattelistene ble lagt ut til allmenn beskuelse på nettet, førte det til at de som følte seg underbetalt i større grad byttet jobb og gikk opp i lønn.

Snoking

Snoking i de åpne skattelistene førte nemlig ikke bare til at folk oppdaget hva naboer og kolleger tjente. Det ble også lettere å se om man selv fikk like mye som andre med tilsvarende oppgaver og bakgrunn, skriver forskning.no.

– Vet du mer om kollegenes inntekt, så vet du også mer om din egen inntekt, sier forsker Ingeborg Foldøy Solli ved Universitetet i Stavanger.

Sammen med økonomiprofessor Mari Rege har hun sett på hva den nye kunnskapen førte til.

Fem prosent mer

Konklusjonen er at de som opplevde at de som relativt sett hadde lav lønn, i større grad enn andre byttet jobb, og at de i året etter at skattelistene ble åpnet fikk fem prosent mer i lønnsøkning enn sine bedre betalte kolleger.

– Dette er mye, sier Solli og legger til en mulig forklaring på hvorfor åpenhetsregimet som ble innførte i 2001 førte til at mage handlet annerledes enn de ellers ville gjort.

– Mange fikk seg kanskje et spark bak som gjorde at de heller søkte seg til en annen jobb, hvor de fikk bedre betalt. Kanskje var dette også en jobb hvor de passet bedre.

Les også:

Så mye tjener nyutdannede sivilingeniører nå

Ikke siden finanskrisen har lønnsveksten for sivilingeniørene vært like lav

Ny simulator lærer ingeniører å føre regnskap  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.