Ap og SV kan nærme seg Lofoten-løsning

Ap og SV kan nærme seg Lofoten-løsning
GEMYTTLIG: Ap og SV skal nærme seg en kompromissløsning i Lofoten. Bilde: Scanpix

Aftenposten skriver torsdag at boretilhengerne i Ap og vernetilhengerne i SV nå skal ha kommet hverandre i møte i forhandlingene og at de er innstilt på å godta samme innhenting av kunnskap om oljevirksomhet i nord.

Ingen konsekvensutredning

Det er toppolitikere fra begge partiene som anonymt skal ha bekreftet dette overfor avisen. Partene skal ha blitt enige om å godta et kompromiss om innhenting av informasjon uten å kalle dette for en konsekvensutredning.

SVs gevinst vil ligge i at regjeringens kunnskapsinnhenting ikke vil innebære er uttalt siktemål om fremtidig olje- og gassvirksomhet, slik målet med en konsekvensutredning beskrives i petroleumsloven.

Les også: Løsningen de kan leve med

– Uaktuelt

Samtidig går partiets fylkesledere ut i Klassekampen og gir klar beskjed om at de ikke kan leve med at området åpnes for oljeboring.

– Vi kommer til å gå på en kjempesmell hvis vi godtar noe annet. Da kan vi like godt bli et underbruk av Arbeiderpartiet, og det er vi selvfølgelig ikke, sier leder for Troms SV, Jan Olsen.

Smertegrense

Avisen har snakket med tolv fylkesledere i SV, og bare én av disse sier at partiet kan leve med en konsekvensutredning.

– Hvis SV har en smertegrense, går den her. Selv om man må gi og ta i en koalisjonsregjering, er det grenser for hvor store kameler man kan svelge, sier Roy Eilertsen, leder i Østfold SV.

Partileder Kristin Halvorsen har tidligere avvist å risikere den rødgrønne regjeringens fortsatte eksistens i Lofoten-spørsmålet.

Lofoten-kompromisset: <br/> Slik vinner alle

Les mer om: