OLJE OG GASS

– AP må støtte oljeboring

Valgforsker Frank Aarebrot.
Valgforsker Frank Aarebrot. Bilde: Scanpix

Han sier at kjernen i valgkampen til Arbeiderpartiet blir å framheve at partiet skal få Norge ut av krisen og skape arbeidsplasser.

– Da blir det vanskelig å si nei til svære prosjekter. Derfor må de nok komme med en litt mer utbyggingsvennlig formulering. Men den blir nok ikke så sterk som det Høyre har gått ut med.– Ikke miljøfokus

Professoren sier at miljø og klima trolig ikke blir hovedsaker for Ap.

– Arbeiderpartiet har aldri vær miljøbevegelsens darling. Og det er ikke sikkert at det er så lurt for partiet å ha for mye fokus på miljø. Obama gjorde et brakvalg i USA fordi han holdt seg til budskapet. Og Arbeiderpartiets hovedbudskap er at de skal få Norge ut av krisen.

Aarebrot tror at dette kan skape en vinn-vinn situasjon for regjeringspartiene.

– Hvis tilhengerne av petroleumsvirksomhet stemmer Arbeiderpartiet, og motstanderne stemmer SV og SP, kommer regjeringen godt ut av det.

Han tror ikke det nødvendigvis blir problematisk for de rødgrønne å danne en ny regjering hvis AP går inn for petroleumsvirksomhet.

– Det er alltid mulig å inngå kompromisser, sier han.

Les også: – Lofoten er ikke sårbar

Forbannelse i nord

Professoren benytter anledningen til å komme med et spark til politikere og organisasjoner i Oslo som syntes å mene hva som er best for nordlendingene.

– Det virker som om grupper i Oslo ser på nordlendingene som noen enkle, søte folk i et vakkert område som bør holdes uberørt. Det må være rart å være nordlending og høre på dette. Det blir nesten som hvordan tyskerne ser på nordmenn.

– Jeg tror det kan bli forbannelse i Nord-Norge dersom det fortsetter. Oslo-folk diskuterer dette som om det var første gang det skulle bygges ut oljeinstallasjoner. Men vi har hatt petroleumsvirksomhet i 40 år, uten at det har gått ut over fiskebestanden. I år var sildefisket i Nordsjøen bedre enn noen gang, sier Aarebrot.

Les også: Reiselivsnæringen sier ja til oljeboring

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.