– AP må støtte oljeboring

Valgforsker Frank Aarebrot.
Valgforsker Frank Aarebrot. (Bilde: Scanpix)

Han sier at kjernen i valgkampen til Arbeiderpartiet blir å framheve at partiet skal få Norge ut av krisen og skape arbeidsplasser.

– Da blir det vanskelig å si nei til svære prosjekter. Derfor må de nok komme med en litt mer utbyggingsvennlig formulering. Men den blir nok ikke så sterk som det Høyre har gått ut med.

– Ikke miljøfokus

Professoren sier at miljø og klima trolig ikke blir hovedsaker for Ap.

– Arbeiderpartiet har aldri vær miljøbevegelsens darling. Og det er ikke sikkert at det er så lurt for partiet å ha for mye fokus på miljø. Obama gjorde et brakvalg i USA fordi han holdt seg til budskapet. Og Arbeiderpartiets hovedbudskap er at de skal få Norge ut av krisen.

Aarebrot tror at dette kan skape en vinn-vinn situasjon for regjeringspartiene.

– Hvis tilhengerne av petroleumsvirksomhet stemmer Arbeiderpartiet, og motstanderne stemmer SV og SP, kommer regjeringen godt ut av det.

Han tror ikke det nødvendigvis blir problematisk for de rødgrønne å danne en ny regjering hvis AP går inn for petroleumsvirksomhet.

– Det er alltid mulig å inngå kompromisser, sier han.

Les også: – Lofoten er ikke sårbar

Forbannelse i nord

Professoren benytter anledningen til å komme med et spark til politikere og organisasjoner i Oslo som syntes å mene hva som er best for nordlendingene.

– Det virker som om grupper i Oslo ser på nordlendingene som noen enkle, søte folk i et vakkert område som bør holdes uberørt. Det må være rart å være nordlending og høre på dette. Det blir nesten som hvordan tyskerne ser på nordmenn.

– Jeg tror det kan bli forbannelse i Nord-Norge dersom det fortsetter. Oslo-folk diskuterer dette som om det var første gang det skulle bygges ut oljeinstallasjoner. Men vi har hatt petroleumsvirksomhet i 40 år, uten at det har gått ut over fiskebestanden. I år var sildefisket i Nordsjøen bedre enn noen gang, sier Aarebrot.

Les også: Reiselivsnæringen sier ja til oljeboring

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå