ARBEIDSLIV

Ap-leder Støre: Permitterings­perioden må forlenges ut året

Statsminister Erna Solberg (H) gambler med norske jobber hvis hun venter med å forlenge permitteringsperioden ut året, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre ber regjeringen om å forlenge permitteringsperioden ut året for å unngå å sette norske jobber i fare.
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre ber regjeringen om å forlenge permitteringsperioden ut året for å unngå å sette norske jobber i fare. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
26. juni 2020 - 07:56

– Regjeringen viser en trassighet og lytter ikke til partene i arbeidslivet, sier han til NTB.

Statsministeren oppsummerer fredag en politisk vår totalt dominert av koronavirus og økonomisk krise.

De siste dagene har NHO-sjef Ole Erik Almlid og hans kollega i LO, Hans Christian Gabrielsen, nærmest konkurrert om å være skarpest i advarslene om tap av jobber hvis ikke permitteringsordningen forlenges.

– Erna Solberg bruker en teoretisk påstand om at permitteringsregelverket låser folk inne i jobber som kanskje ikke har livets rett. Det er det klokt å følge med på. Men når både Almlid og Gabrielsen så klart sier at dette kan føre til at folk unødig blir sagt opp, mener jeg regjeringen med åpne øyne gambler med norske arbeidsplasser i en veldig sårbar periode, sier Støre.

Advarsler

Permitteringsperioden er i utgangspunktet 26 uker. Men for dem som ble permittert i mars og april, er perioden forlenget til ut oktober. NHO og LO ber om at dette midlertidig forlenges til 52 uker.

Støre trekker fram reiseliv, luftfart, hotell og restaurant som eksempler på bransjer hvor utvidet permittering kan bidra til sikkerhet for inntekt og jobb.

– Det er ikke på kort sikt andre jobber å gå over til, og det er håp om at aktiviteten kan komme i gang gradvis, mener han.

Samtidig har flere økonomer advart mot langvarig permittering, fordi det kan være et hinder for aktivitet. Støre vil lytte, men er likevel mer opptatt av advarslene fra LO og NHO.

– Man er opptatt av arbeidsfolks interesser og, fra NHOs side, at bedrifter som kan komme i gang igjen, skal kunne fortsette med erfarne folk i virksomheten, sier han.

Avviser endringer nå

Finanskomiteens leder Mudassar Kapur (H) avviste i Stortingets budsjettdebatt å endre permitteringsreglene:

– Å begynne i den enden nå, mener vi er feil. Nå er det viktig å få opp aktiviteten og sette i gang de tiltakene som får folk tilbake i jobb.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.