Antall konkurser totalt i juli 25 prosent høyere enn i fjor

I juli økte konkursene med 4,7 prosent sammenlignet med samme periode i 2022. Det viser analyser fra Dun & Bradstreet. Bygg og anlegg er den sektoren med desidert flest konkurser.

Mange bedrifter måtte gå den tunge veien til skifteretten i juli i år.
Mange bedrifter måtte gå den tunge veien til skifteretten i juli i år. Foto: Scanpix
Thor SøndenaaJournalist
3. aug. 2023 - 18:39

Samlet så langt i år øker konkursene i alle sektorer og i alle fylker. I juli steg konkursene med 4,7 prosent, sammenlignet med juli 2022. Antallet konkurser så langt i år ligger 25 prosent over samme periode i fjor, skriver Dun & Bradstreet i en pressemelding.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og justis- og beredskapsminister Emilie Mehl på Terningmoen leir.
Les også

Vil ta inn over 13.000 nye soldater årlig

Spår en økning i konkurser

– Vi opplever en svak økning i konkurstallene i juli, fra og med april har vi sett en fallende trend sammenlignet med første kvartal i år. Det er kanskje overraskende når vi vet at mange bransjer og bedrifter opplever både sterk kostnadsvekst og noe lavere etterspørsel. Det blir interessant å følge utviklingen fremover da dette vil tære på bedriftenes marginer. Konkurstallene vil kanskje ikke være like lave fremover, sier Brit Elise Melhus, analytiker hos Dun & Bradstreet.

Bygg og anlegg kommer dårligst ut

Bygg og anlegg er den sektoren med desidert flest konkurser og hadde en økning på hele 43,2 prosent i juli. 30 prosent av alle konkurser så langt i år er innenfor bygg og anlegg.

 – Bygg og anlegg er en stor sektor i antall og 9,1 prosent av alle selskaper i Norge var per 1. januar knyttet til denne sektoren. Økningen i konkurser i bygg og anlegg er så langt i år på 18,7 prosent, og 782 bedrifter har gått konkurs, sier Melhus.

Økningen størst i Viken

Tjenesteyting er sektoren med den laveste økningen mot 2022, på 7,6 prosent. Hittil i år har samtlige fylker i Norge opplevd en økning i konkurstallene. Størst økning har Viken tett fulgt av Nordland og Oslo. Vestland, Vestfold, Telemark og Agder er de eneste fylkene som ikke opplever tosifret konkursvekst.

– Det er stor variasjon i de geografiske tallene, både fra måned til måned, og mellom fylkene. Men over tid tegner det seg et mer tydelig bilde. Samtidig påvirkes konkurstallene av antall bedrifter og næringsstrukturen i det enkelte fylke. Viken øker mest i prosent og har også det høyeste antallet konkurser i absolutt tall så langt i år med 695 av totalt 2604 for Norge totalt, sier Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet.

I Saarbrücken produserer ZF girkasser, men elbiler trenger ikke girkasser. Det vil koste mange arbeidsplasser.
Les også

«Alarmerende» utvikling for tysk industri

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.