KARRIERE

Ansatte med eierandeler trives best

Dag Yngve Dahle
19. apr. 2007 - 11:37

Dette kom frem på et seminar i regi av Norsk Industri i Oslo torsdag.

Blir eiere

Terje Osmundsen, gründer og sjef for ukebrevet Mandag Morgen, presenterte en analyse av hva som kjennetegner de beste bedriftene.

- Det aller viktigste er at ledelsen tilbyr de ansatte betydelig eierskap i bedriften der de jobber. Det kjennetegner majoriteten av bedriftene som gjør det best i den gigantiske undersøkelsen 'Great Place To Work', sa han til en fullsatt sal på Hotel Bristol i hovedstaden.

Han er ikke i tvil:

- For ansatte er det svært motiverende å ha eierandeler i bedriftene de jobber for. Eierskap fungerer særlig godt sammen med en desentralisert forretningsstruktur. Handelsbanken er et godt eksempel. Der er nesten all makt flyttet fra hovedkontoret og ut til bankens avdelinger på ulike steder. Banken er en ekstremt desentralisert organisasjon. Samtidig deles deler av overskuddet - gjennom bankens oktogonmodell - mellom ansatte og aksjonærer, sa Osmundsen.

- Også i Veidekke er eierskap tatt i bruk med stor suksess, legger han til.

Dette er supersjefen

Valgte ledere

Han viste til flere eksempler på bedrifter med organisasjonsmessige forhold som bidrar til at de ansatte trives.

- Hos W. L. Gore & Associates, som i flere år har gjort det godt i den årlige Great Place To Work-undersøkelsen, har de flere regler som gjør det til en god arbeidsplass. De har blant annet ikke formelt herarki og ingen titler på de ansatte. Hvert selskap i organisasjonen får ikke ha mer enn 50 medarbeidere. De mener at en for stor og hierarkisk organisasjon senker trivselen. Topplederjobbene rullerer blant ansatte, og sjefene blir "valgt" av de ansatte, sier han.

Å få tid til å gjennomføre egne prosjekter er også noe som preger Gore-konsernet, som blant annet produserer den velkjente Gore-Tex-membranen. Ifølge Osmundsen er det noe som også preger Google, som topper årets Great Place To Work-undersøkelse.

Mangfold i arbeidsstokken og fleksibel arbeidstid er andre faktorer som spiller inn.

Talentfabrikk

Et annet utenlandsk suksessforetak er den private sykehuskjeden Griffin Hospital, som i år plasserte seg på 21. plass i Great Place To Work-undersøkelsen.

- Der har de satset mye å få de ansatte til å bli fornøyd. Tanken er at medarbeidertilfredshet gir fornøyde pasienter. Noe av den samme tankegangen finner vi hos Whole Foods Market, som i motsetning til mange andre matvareselskaper satser på sunne matvarer. Selskapet har tiltrukket seg medarbeidere som motiveres av å levere nettopp sunn mat, sier han.

Whole Foods Market kom på femte plass i årets Great Place To Work-undersøkelse.

- Her i Norge har Aker Yards gjort interessante ting. De har satset hardt på å utvikle egne talenter, blant annet ved å sette prosjektlederne i sentrum. Aker Yards er i dag en talentfabrikk, sier Osmundsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.