IT

Anonym nettsurfing kan bli forbudt

På kafeer og flyplasser.

"Anonym" bruk av trådløst nett kan bli forbudt med Datalagringsdirektivet.
"Anonym" bruk av trådløst nett kan bli forbudt med Datalagringsdirektivet. Bilde: Colourbox

Politiet vil ha slutt på at man kan surfe anonymt på nettet til flyplasser, hoteller, restauranter og kafeer.

Forskrift

Post- og teletilsynet jobber nå med en forskrift som skal definere hvordan Norge skal implementere det såkalte Datalagringsdirektivet, og helt siden februar i år har det kommet inn høringsuttalelser.

Mens tilsynet ikke legger opp til at lagringsplikten skal gjelde særlig flere enn teleselskaper og internettleverandører, skriver Kripos i sitt høringsnotat at de mener lagringsplikten bør skjerpes inn til å gjelde bedrifter, hoteller og andre som tilbur nettilgang eller såkalte hotspots, skriver Computerworld.

Får politiet det som de vil, blir det dermed ulovlig å være anonym når man logger seg på nettilgangen hos alt fra kafeer og restauranter til flyplasser og gjestenett hos bedrifter.

Ikke anonym

Kripos viser til bestemmelsen om at man ikke skal kunne være anonym som mobiltelefonbruker, og viser også til Danmark hvor man har utvidet lagringsplikten.

«Basert på dette er det Kripos' klare vurdering at enhver bedrift/institusjon som tilbyr internettaksess eksternt må underlegges lagringsplikt for denne typen data for at formålet med lagring skal oppnås,» skriver Kripos i høringsuttalelsen.

Kripos mener det kun er private hjem som skal få slippe datalagring.

Den endelige forskriften vil være klar om noen uker og Datalagringsdirektivet skal implementeres mot slutten av 2013, opplyser Samferdselsdepartementet til avisen.

Les også:

Datalagringsdirektivet: Aner ikke hva det vil koste

DLD må utsettes – igjen

Vil lagre dine strømdata i ti år  

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.