OLJE OG GASS

Anklages for manipulasjon

Stortinget har endelig fått tilgang til rapportversjoner med mindre sladd, men understreker at departementet ikke vurderer informasjonen som er usladdet som offentlig.
Stortinget har endelig fått tilgang til rapportversjoner med mindre sladd, men understreker at departementet ikke vurderer informasjonen som er usladdet som offentlig. Bilde: Truls Tunmo
Mona StrandeMona StrandeJournalist
15. juni 2010 - 08:33

Terje Riis-Johansen holdt hemmlig informasjon fra Gassnova der de anbefalte regjeringen å utsette Mongstad-månelandingen allerede i 2009. Det sa regjeringen ingenting om da renseplanene ble vedatt i Stortinget samme året.

Det står i en frigitt versjon av dokumentasjonen rundt Mongstad-utsettelsen som regjeringen opprinnelig holdt tilbake, skriver Dagens Næringsliv.

Politisk sensitivt

Frp og Krf har presset Olje- og energidepartementet til å frigi versjoner av Gassnova-rapportene fra mai og oktober 2009 uten de mange sladdete punktene rapportene inneholdt under Mongstad-høringen for to uker siden.

De usladdete versjonene ble imidlertid først frigjort torsdag - dagen etter at komiteen hadde avsluttet sin behandling.

- Når vi leser de to rapportene opp mot hverandre og studerer enkeltpunktene i rapporten Stortinget nå har fått tilgang til, kommer det tydelig frem at det er politisk sensitiv informasjon som er holdt tilbake, sier KrFs miljøpolitiske talskvinne, Line Henriette Hjemdal, til Dagens Næringsliv.

Utsatt

Gassnova har som formål å forvalte statens interesser knyttet til CO2-håndtering, og dra i land fangst og rensing av CO2 fra Mongstad slik det ble bestemt når anlegget ble vedtatt bygget i 2006. Testanlegget skulle stå ferdig i 2010 og kraftverket skulle ikke slippe ut CO2 etter 2014.

I vår i år ble det offentliggjort at planene om rensing av fullskalaanlegget er utsatt til minst 2018. Så viser det seg at Gassnova anbefalte utsettelsen allerede i 2009, noe Terje Riis-Johansen altså har holdt tilbake fra Stortinget.

Testanlegget for CO2-fangst og lagring på Mongstad som allerede er under bygging, skal åpne som planlagt i 2012.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.