BLOG

Android 3.0 er ikke åpen kildekode

Google har ikke sluppet kildekoden til Android 3.0, og det kan se ut til at vi må vente lenge før det skjer. Faktisk kan det være at det aldri skjer.I en artikkel i Businessweek sier Google at kildekoden til 3.0 Honeycomb ikke vil bli publisert i nær fremtid. Grunnen er at Honeycomb ifølge Google ikke er klar for å bli tuklet med av programmerere på utsiden.

Marius ValleMarius ValleJournalist
25. mars 2011 - 10:25

Android har aldri vært helt åpent

Nå skal det sies at Google aldri har vært spesielt åpne med Android. Kildekoden har typisk blitt gjort tilgjengelig etter at telefonene har kommet på markedet. Før dette skjer er det kun mobilprodusentene som har fått titte på kildekoden.

Nå har imidlertid de første Honeycomb-produktene kommet på markedet, men Google har ikke sluppet kildekoden. Og grunnen er angivelig at Google ikke vil at Honeycomb skal dukke opp på mobiltelefoner og andre enheter hvor brukeropplevelsen blir under par.

Andy Rubin, sjefen for Android-gruppen i Google, sier til nettstedet at de tok noen snarveier for å bli ferdig med Honeycomb og få det ut på markedet. Han sier at de ikke ville tenke på hvordan Honeycomb kunne kjøre på mobiltelefoner, og at dette ville ta altfor mange ressurser.

Dersom de slipper kildekoden til Honeycomb nå kan de ikke hindre utviklere i å legge det inn på telefoner.

Så hva i alle dager betyr dette for deg?

For det første: Du får ikke noen telefoner med Android 3.0. Det er kanskje like greit, for systemet er åpenbart laget for å kjøre på store skjermer.

Men det betyr også at programvareutviklere har mindre mulighet til å utvikle programvare til Honeycomb. Det betyr også at du ikke får modifiserte utgaver av Honeycomb på din tablet.

Det kan være at Google tar dette skrittet på grunn av tabletene som dukket opp med Android 2.x. Disse har stort sett ikke den beste brukeropplevelsen, og føles ofte som lite annet enn forvokste mobiltelefoner. Honeycomb er utviklet spesifikt for tableter, og gir en brukeropplevelse deretter.

Blir det åpent før Ice Cream?

Google skal ha sagt til maskinvareprodusenter at de sannsynligvis ikke vil slippe kildekoden før neste versjon av Android er klar. Denne går under det antatte kodenavnet Ice Cream Sandwich.

Så er spørsmålet om det gjør noe. For deg og meg spiller det mindre rolle om operativsystemet er åpent eller ei. Og det betyr ikke at det ikke kommer apps til Honeycomb. 

Det betyr nok først og fremst at ikke hvem som helst får lov til å putte Honeycomb på hva som helst.

Men dersom du går for Android fordi det er åpent, ser det ut til at du like greit kan velge en iPad fremfor en Honeycomb-tablet. De er begge - i alle fall akkurat nå - lukkede systemer.

Les mer om dette temaet hos Androidcentral.com.

Blogginnlegget er skrevet av Marius Valle.

Kilde: Businessweek.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.