OLJE OG GASS

– Andre gang på ett år at rammebetingelsene på norsk sokkel endres

Norsk olje og gass overrasket over framgangsmåten til opposisjonsflertallet.

Et flertall på Stortinget, bestående av Ap, SV, Sp, KrF, Venstre og Miljøpartiet De Grønne, har gått sammen om å kreve elektrifisering av hele Utsirahøyden. Norsk olje og gass er lite fornøyd med at rammebetingelsene på norsk sokkel endres nok en gang.
Et flertall på Stortinget, bestående av Ap, SV, Sp, KrF, Venstre og Miljøpartiet De Grønne, har gått sammen om å kreve elektrifisering av hele Utsirahøyden. Norsk olje og gass er lite fornøyd med at rammebetingelsene på norsk sokkel endres nok en gang. Bilde: Statoil
Ina AndersenIna AndersenJournalist
16. mai 2014 - 13:48

– Vi er overrasket over at et flertall på Stortinget gjør dette. Det er andre gang på ett år at det kommer plutselige endringer i rammebetingelsene på norsk sokkel, sier direktør for miljø- og næringspolitikk, Erling Kvadsheim, til Teknisk Ukeblad.

Den forrige var skatteendringene til den forrige regjeringen.

– Å endre føringene for rammebetingelser midt i et digert prosjekt som dette, det er svært uheldig, legger han til.

– Gjør noe med forutsigbarheten

Et flertall på Stortinget, bestående av Ap, SV, Sp, KrF, Venstre og Miljøpartiet De Grønne, gikk i dag sammen om elektrifisering av hele Utsirahøyden, og krever at regjeringen stiller krav om kabel til alle feltene i vilkårene for Johan Sverdrup-feltet.

Kvadsheim presiserer at bransjen er positive til elektrifisering der det er hensiktsmessig, og at de har forståelse for at Norge trenger tiltak som kan bidra til å kutte utslippene.

– Men at Stortinget går inn og overstyrer regjeringen og detaljstyrer rammeverket, som er velfungerende for norsk sokkel, utenfor de normale prosessene – det gjør noe med forutsigbarheten på norsk sokkel, poengterer han.

Direktøren i Norsk olje og gass understreker at det her er snakk om veldig store prosjekter, som krever lang planleggingstid og har lang levetid, og av typen som har hatt stor betydning for norske arbeidsplasser og inntekter til den norske stat.

– Slike store prosjekter må ha forutsigbare rammer. At opposisjonen nå endrer rammene gjør at prosjekter for framtiden vil bli mer usikre, sier han.

LEDER: Dette må svi, Tord Lien!

– Setter omdømmet på spill

Kvadsheim mener Stortings-flertallet rokker ved det som har vært et varemarke for norsk sokkel. Han forklarer at Norsk olje og gass vil ta opp beslutningen med politikerne og regjeringsapparatet i neste uke.

– Vi vil at skadene på omdømmet til norsk sokkel skal bli minst mulig. Vi kan ikke ha det slik at overstyring av denne typen blir en vane, eller regel, framover, framhever han.

Kvadsheim poengterer at Norge blir sett på som et attraktivt sted for internasjonal oljeindustri å investere, nettopp fordi det er stabile rammebetingelser.

– Det kan med denne beslutningen settes på spill. Oljeselskapene må legge til en større politisk risiko i sine beslutninger enn de gjør i dag. Vi ønsker at Norge skal beholde det inntrykket som er av oss i dag, at norsk sokkel har et stabilt forvaltningsregime, understreker direktøren.

Han mener manglende forutsigbarhet kan bety tapte arbeidsplasser og tapte inntekter for Norge.

– Stabile rammebetingelser har bidratt til de 250.000 arbeidsplassene oljenæringen har i dag, og til at man er teknologiledende på produksjon med minst mulig utslipp.

Les også:

Onsdag sa Statoil dette om Utsira-scenarioet som ble virkelig i dag

Oljedirektøren: Utsirahøyden helt klart en ny politisk situasjon

Øker kostnaden på elektrifisering fra 6,5 til 13,2 milliarder  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.