ENERGI

Amerikanske forskere skal ha klart å gjenta fusjonsbragd

Forskere ved et laboratorium i California sier de igjen har klart å hente ut energi fra en kjernefysisk fusjonsreaksjon – mer enn i forrige forsøk.

Deler av anlegget ved Lawrence Livermore National Laboratory, der de for andre gang skal ha klart å hente mer energi ut av en kontrollert fusjon enn de brukte på å starte prosessen.
Deler av anlegget ved Lawrence Livermore National Laboratory, der de for andre gang skal ha klart å hente mer energi ut av en kontrollert fusjon enn de brukte på å starte prosessen. Foto: Damien Jemison/Lawrence Livermore National Laboratory/AP/NTB
7. aug. 2023 - 12:00

Da forskerne ved Lawrence Livermore National Laboratory lyktes for første gang i desember i fjor, ble det omtalt som et gjennombrudd i forskningen på fusjonsenergi.

I et nytt forsøk 30. juli skal de ikke bare ha gjentatt bragden, men også ha hentet ut mer kraft enn forrige gang. En talsperson for laboratoriet sier at resultatene skal analyseres videre.

Forskerne bruker laser for å få atomkjerner til å smelte sammen. I denne såkalte fusjonsprosessen omgjøres noe av massen til energi. Dette er i prinsippet det samme som foregår i sola, der hydrogenatomer smelter sammen og danner helium.

I desember pumpet forskerne 2,05 megajoule energi inn i sine lasere, og genererte 3,15 megajoule i den kortvarige reaksjonen som oppsto, opplyser USAs energidepartement.

Forskningen på fusjonsenergi har pågått i flere tiår. I motsetning til tradisjonell atomkraft, er det ikke nødvendig med radioaktivt drivstoff som uran. Et gjennombrudd for denne teknologien kan bidra til å dempe klimaproblemene hvis det blir praktisk mulig å ta den i bruk.

Nikolai Astrup (H) sier det er lettvint av finansministeren når han uten en utredning vil gå inn for å kutte to av de fire strømkablene som går mellom Norge og Danmark.
Les også

Vedum vil kutte to av kraftkablene til Danmark: – Useriøst og lettvint

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.