OFFSHORE

Alvor i Barentshavet

Tore Stensvold
13. apr. 2005 - 14:12
Vis mer

Alvoret brer seg godt utover Statoil-ledelsen. Alvorlige og bekymrede menn i statlige tilsyn gir ekstra grunn til å legge pannene i alvorlige folder og logre lett.

Undre prøveboringen med riggen Eirik Raude i går, havnet 1,6 kubikkmeter hydraulikkolje i sjøen. Utslippstillatelsen er på en noe promille av dette. Statoil skylder på en lekk slange.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Statens forurensningstilsyn (SFT) og Petroleumstilsynet er bekymret og ser med mer og mer alvor på utslippet, og får følge av Statoil.

”Petroleumstilsynet ser alvorlig på hendelsen,” skriver Petroleumstilsynet.

-Vi ser svært alvorlig på hendelsen, sier SFT-direktør Håvard Holm.

-Statoil ser meget alvorlig på hendelsen, sier Tim Dodson, letedirektør for norsk sokkelStatoil grep situasjonen og stanset videre letebroing før tilsynenen fikk tid til å samrå seg og legge klare føringer.

- Statoil setter nå ned en arbeidsgruppe med deltakelse også fra riggoperatøren Ocean Rig. Gruppen skal identifisere kortsiktige og langsiktige tiltak for å unngå lignende lekkasjer i fremtiden, sier Tim Dodson, letedirektør for norsk sokkel.

Statoilledelsen skjønner at framtidig oljeaktivitet i nordområdene er satt under et enda dårligere lys enn tidligere og at det kan ta år å reparere skadene. Oljeutslippet i går var som bensin på miljøbålet. Bellona er rystet og SFT skyter med skarpt.

- Forutsetningen for oljeboring i Barentshavet er null utslipp av miljøfarlige stoffer. Dette er tredje gang det skjer et uhellsutslipp fra riggen ”Eirik Raude”. Vi er svært usikre på om oljeselskapene er i stand til å drive boringen i Barentshavet slik de har lovet at de skal, sier SFT-direktør Håvard Holm.

- Fremdrift i boreaktiviteteten er av underordnet betydning og vi tar den tid som er nødvendig før vi setter i gang igjen, sier Dodson.

Boringen av Guovca-brønnen startet 2. april i år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.