OFFSHORE

Alvor i Barentshavet

Eirik Raude har ikke gode dager i Barentshavet. Tre utslipp i løpet av noen måneder understreker miljøbevegelsens bekymring.
Eirik Raude har ikke gode dager i Barentshavet. Tre utslipp i løpet av noen måneder understreker miljøbevegelsens bekymring.Bilde: OCEAN RIG

Miljøfarlig stoffHydraulikkoljen som er sluppet ut, består hovedsakelig av høyraffinert mineralolje som brytes sakte ned i miljøet. Den har potensial for bioakkumulering. Siden oljen brukes i et system som under normale forhold er fullstendig lukket, er det ikke krav til fullstendig økotoksikologisk dokumentasjon for produktet.

Kilde: SFT

Alvoret brer seg godt utover Statoil-ledelsen. Alvorlige og bekymrede menn i statlige tilsyn gir ekstra grunn til å legge pannene i alvorlige folder og logre lett.

Undre prøveboringen med riggen Eirik Raude i går, havnet 1,6 kubikkmeter hydraulikkolje i sjøen. Utslippstillatelsen er på en noe promille av dette. Statoil skylder på en lekk slange.

Statens forurensningstilsyn (SFT) og Petroleumstilsynet er bekymret og ser med mer og mer alvor på utslippet, og får følge av Statoil.

”Petroleumstilsynet ser alvorlig på hendelsen,” skriver Petroleumstilsynet.

-Vi ser svært alvorlig på hendelsen, sier SFT-direktør Håvard Holm.

-Statoil ser meget alvorlig på hendelsen, sier Tim Dodson, letedirektør for norsk sokkelStatoil grep situasjonen og stanset videre letebroing før tilsynenen fikk tid til å samrå seg og legge klare føringer.

- Statoil setter nå ned en arbeidsgruppe med deltakelse også fra riggoperatøren Ocean Rig. Gruppen skal identifisere kortsiktige og langsiktige tiltak for å unngå lignende lekkasjer i fremtiden, sier Tim Dodson, letedirektør for norsk sokkel.

Statoilledelsen skjønner at framtidig oljeaktivitet i nordområdene er satt under et enda dårligere lys enn tidligere og at det kan ta år å reparere skadene. Oljeutslippet i går var som bensin på miljøbålet. Bellona er rystet og SFT skyter med skarpt.

- Forutsetningen for oljeboring i Barentshavet er null utslipp av miljøfarlige stoffer. Dette er tredje gang det skjer et uhellsutslipp fra riggen ”Eirik Raude”. Vi er svært usikre på om oljeselskapene er i stand til å drive boringen i Barentshavet slik de har lovet at de skal, sier SFT-direktør Håvard Holm.

- Fremdrift i boreaktiviteteten er av underordnet betydning og vi tar den tid som er nødvendig før vi setter i gang igjen, sier Dodson.

Boringen av Guovca-brønnen startet 2. april i år.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.