DOKTORGRADER

Aluminiumskvalitet etter varmebehandling

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
10. mai 2004 - 13:24

Sivilingeniør Randulf Valle (29) fra Gausdal i Oppland har sett på dette i doktoravhandlingen sin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU.

Under bearbeiding av aluminium gjennomgår metallet store deformasjoner. Etter bearbeidningsprosessen varmebehandles metallet. Denne varmebehandlingen endrer de mekaniske egenskapene til metallet, for eksempel styrken. Dagens forskning på emnet er i stor grad rettet mot å lage modeller for endringene i egenskapene til metallet under varmebehandling etter deformasjon.

Bakgrunnen for arbeidet har vært et ønske om å forstå hvordan komplekse deformasjonsprosessene påvirker den etterfølgende varmebehandlingen. Valle har videreutviklet eksisterende modeller, og kommet med nye innfallsvinkler for den fundamentale forståelsen av enkelte spesialtilfeller.

Avhandlingen har tittelen «The effect of strain path on subsequent recrystallisation properties of aluminium alloys / Effekt av tøyningsvei på etterfølgende rekrystallisasjonsprosess for aluminiumslegeringer». Arbeidet er utført ved Institutt for materialteknologi, NTNU, med professor Erik A. Nes som hovedveileder og professor Sybrand van der Zwaag som medveileder. Arbeidet er finansiert av Nederlands institutt for metallforskning (NIMR).

Randulf Valle er sivilingeniør (1998) fra Fakultet for kjemi og biologi, og disputerte for graden dr.ing. 10. mars. Han er ansatt som reportasjesjef i Friluftsliv - magasin for naturopplevelse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.