IT

Altinn frykter ikke skatte-kollaps i år

Garanterer at portalen ikke vil få problemer.

Altinn-direktør Kjersti Lauritzen garanterer at de samme feilene som i fjor ikke vil oppstå i forbindelse med årets selvangivelse.
Altinn-direktør Kjersti Lauritzen garanterer at de samme feilene som i fjor ikke vil oppstå i forbindelse med årets selvangivelse. Bilde: Håkon Jacobsen
28. feb. 2013 - 13:49

I mars i fjor brøt Altinn regelrett sammen da skattyterne skulle sjekke egen selvangivelse. I tillegg ble opplysninger om en skattyter fra Oslo tilgjengelig for flere enn skattyteren selv.

– Jeg kan garantere at de samme feilene som oppsto i fjor, ikke vil oppstå i år, sier direktør Kjersti Lauritzen.

Torsdag deltok hun på seminar i regi av skatteetaten for blant annet å redegjøre for hvilke endringer og tiltak Altinn har truffet for å møte det forventede presset mot portalen når selvangivelsen legges ut 19. mars.

– Ikke nervøs

Den konkrete feilen som skapte treghet i systemet i fjor og førte til sammenbrudd, er identifisert og rettet, forsikrer Lauritzen.

I tillegg er systemet ettergått med lys og lykte for å identifisere mulige områder hvor det kan tenkes å oppstå problemer. Der slike mulige områder er funnet, er tiltak truffet.

Tekniske løsninger som kan tenkes å skape flaskehalser, er identifisert og erstattet med nyutviklede løsninger. Og serverkapasiteten er oppgradert og økt, forteller Altinn-direktøren.

Les også: Altinn må takle alle data fra offentlig sektor

Omfattende tester

– På toppen av det hele er grundige ytelsestester gjennomført med gode resultater, sier Lauritzen.

Likevel vil hun ikke garantere 100 prosent at problemer ikke vil oppstå.

– Alle som arbeider med tekniske løsninger, er klar over at endringer kan medføre feil. Men vi er godt forberedt til 19. mars, sier Altinn-direktøren, som forsikrer at hun ikke er nervøs før den store dagen.

– Alvorlig glipp

På seminaret kommenterte hun glippen i fjor da uvedkommende kunne lese opplysninger om en skattyter fra Oslo.

– Det var alvorlig, ikke minst for folks tillit til digitale løsninger. Men sensitive personopplysninger om skattyteren var ikke tilgjengelig for uvedkommende. Det de hadde mulighet til å se, var navnet og fødselsnummeret til skattyteren og vedkommendes ektefelle. Det uvedkommende kunne se, kan sammenlignes med det uvedkommende ser dersom de titter ned i en annens postkasse og der ser et brev med postkasseeierens navn og fødselsnummer, presiserte Altinn-direktøren.

Les også:

1000 ganger raskere skatteoppgjør

Slik søker du i skattelistene for 2012

Kenneth får Altinn-erstatning  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.