MOBIL

Alt om Windows Phone 8X by HTC

Her er det du trenger vite om det nye HTC-flaggskipet. 

19. sep. 2012 - 22:15
Vis mer

At HTC jobbet med en Windows Phone-modell med navnet Accord ble kjent gjennom ryktebørsen allerede for tre måneder siden, og i kveld ble telefonen omsider offisielt lansert under navnet 8X sammen med en svakere spesifisert søstermodell. 

LES MER: HTC lanserte Windows Phone 8X og Windows Phone 8S

Det er åpenbart at både Microsoft og HTC er ute etter å få frem at Nokia/Microsoft-samarbeidet ikke betyr at andre produsenter blir nedprioritert. At Microsoft-boss Steve Ballmer var til stede under lanseringen er én ting, men det er også verdt å merke seg det offisielle navnet på HTC-toppmodellen: Windows Phone 8X by HTC. 

Vi kommer for ordens skyld til å omtale den som 8X og krysser fingrene for at det aldri dukker opp en Android-klone som heter One 8X. 

Går i strupen på Nokia og Samsung

Samsung ble den første produsenten som viste frem en Windows Phone 8-telefon da de avduket Ativ S i forkant av IFA-messen for noen uker siden, og Nokia fulgte opp med Lumia 920 en drøy uke senere.

8X er HTCs flaggskip i Windows Phone 8-avdelingen, og ligger i samme klasse som konkurrentenes toppmodeller.

Design

HTC 8C har unektelig en del fellesnevnere med Nokias Windows Phone-telefoner både når det kommer til utseende og byggematerialer. Her får du en avrundet unibody-design (som betyr at dekslene er frest ut i ett stykke) bygget i polykarbonat. Dette er en hard plasttype som er vanskelig å ripe opp, og om uhellet likevel skulle være ute vil ripene bli mindre synlige siden fargen ikke er lakkert på, men blandet inn i plasten.

Foran skjermen finner du Cornings ripesikre Gorilla Glass. 

Størrelsesmessig er ikke målene i 8X veldig forskjellige fra Nokia Lumia 920, men vekten på 130 gram ligger drøye 55 gram lavere enn hos finnenes toppmodell. 

X8 leveres i fire forskjellige farger: Blå, sort, gul og rød. 

Skjerm

Noe av det flotteste med Windows Phone 8 er at produsentene ikke lenger er sperret på denne kjipe 800 x 480-oppløsningen. HTC 8X har i likhet med de fleste andre toppmodeller fått 1280 x 720 piksler.

Disse pikslene har 4,3 tommer å boltre seg på, noe som plasserer 8X helt i toppsjiktet når det kommer til pikseltetthet - 341 PPI. 

Skjermtypen er den samme som i HTC One X, altså Super-LCD 2. Her får du med andre ord en variant av markedets beste skjermer, bare med høyere pikseltetthet. 

Krutt

Frekk design og fin skjerm har lite å si om ting hakker, og det gjør det garantert ikke på 8X. Telefonen lanseres i flere versjoner med forskjellige systembrikker i Snapdragon S4-serien.

I den amerikanske varianten finner du MSM8960, mens den europeiske trolig får MSM8260A. Forskjellen på disse er at 8960 har LTE, mens 8260 har HSPA+ (21 Mbps). 

Dette betyr uansett at du har doble Krait-prosessorkjerner (28 nm) som tikker på 1,5 GHz, kombinert med grafikkbrikken Adreno 225 og 1 GB arbeidsminne. Mer enn nok kraft for å drive en Windows Phone-modell uten anstrengelser, med andre ord. 

Trådløs teknologi

På trådløsfronten kan det se ut som X8 må gi tapt mot Nokia Lumia 920, for det ser ikke ut til at den europeiske varianten av telefonen får LTE-støtte. Årsaken til at vi drar den slutningen er at LTE var oppgitt i spesifikasjonene for telefonen som ble lansert i New York, men var fjernet i den europeiske pressemeldingen vi fant i innboksen vår. 

Det betyr at du mest sannsynlig må nøye deg med det neste beste: HSPA+, med en maks nedlastningshastighet på 21 Mbps.

Vi synes også det er en smule rart at 8X har den etterhvert ganske urgamle Bluetooth 2.1-standarden. Her må vi ta høyde for at det enkelt og greit er snakk om en stavefeil, spesielt med tanke på at begge HTC-toppmodellene i Android-fylket har Bluetooth 4.0. 

Hvorfor henger vi oss opp i dette?

Telefonen har ellers fått NFC-støtte, slik at du kan bruke tilbehør som utnytter denne teknologien. Du er også klar for å ta i bruk kommende betalingsløsninger basert på NFC

Lagring

Da HTC satte sammen sin forrige toppmodell, One X, valgte de av uforståelige grunner å droppe støtte for minnekort. Internminnet på 32 GB veide til en viss grad opp for dette, men vi tipper like fullt mange har bikket over på LG Optimus 4X og Samsung Galaxy S III for å få muligheter til å utvide kapasiteten. 

X8 har heller ikke minnekortstøtte, og her er internminnet på 16 GB (hvorav 12-13 GB er tilgjengelig). Om dette er nok kommer selvsagt an på hvem du spør, men det vil utvilsomt være en seig karamell å svelge for mange. 

Vi må også nevne at "billigvarianten" 8S, som også ble lansert i dag, har minnekortstøtte. 



8X er unektelig flott å se på, men den er ikke fri for mangler. 

Kamera

En av de virkelig gode nyhetene under dagens lansering, var at 8X har fått nøyaktig samme kamera som One X. Dette betyr at du får en maksoppløsning på åtte megapiksler, en blender som kan åpnes opp til f/2.0 og en bakbelyst sensor som gjør det lettere å ta bilder i svak belysning. Hastigheten skal også være like høy. 

Vi satser på at HTC også har fått tillatelse til å konvertere den samme, geniale kamerasøkeren over til Windows Phone 8-flaggskipet sitt. 

Frontkameraet har heller ikke blitt oversett. Dette har fått en vidvinkellinse med fokusvinkel på 88 grader, den samme f/2.0-blenderverdien som hovedkameraet og tar bilder i 2,1 megapikslers oppløsning. 

Begge kameraene tar opp video i 1080p, med en hastighet på 30 fps. 

Du får forøvrig også dedikert kameratast - og dette kan du takke Microsoft for. Dette er nemlig et krav for å få lov å bruke Windows Phone 8-plattformen. 

Musikk

HTC solgte seg kraftig ned i Beats Audio for noen måneder siden, men det betyr ikke at de satser mindre på Beats-branding i toppmodellene sine. 

I 8X er det ikke bare snakk om programvarejusteringer for å få best mulig lyd - her er det satt inn en ekstra kraftig forsterker. Om resultatet blir det samme som vi fikk fra One X skal vi så absolutt ikke klage. 

Når kommer den?

Windows Phone 8X by HTC skal i likhet med konkurrentene fra Samsung og Nokia ut på markedet i november. Prisen er foreløpig usikker, men basert på litt vill gjetting kan du nok belage deg på å punge ut i underkant av 4500 kroner. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.