MOBIL

Alt om Google Nexus One

Google lanserte i går sin første mobiltelefon, Nexus One.

6. jan. 2010 - 13:59
Vis mer

Etter flere år med rykter og spekulasjoner om hvorvidt Google brygget på en egen mobiltelefon, lanserte søkegiganten i går Android-mobilen Nexus One.

Lanseringen bød ikke på de helt store overraskelsene, ettersom det har vært en jevn strøm av troverdige lekkasjer rundt telefonen de siste ukene. Nexus One har som forventet fått Android, den er produsert av HTC, den har en gedigen skjerm og alt av teknologi. Prosessoren greier å presse 1 GHz og arbeidsminnet er på 512 MB. Nexus One er også den første telefonen med den nye 2.1-versjonen av Android-plattformen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Maskinvaren er altså kraftig, men slett ikke unik. Kruttpakker som Samsung Omnia HD og HTC HD2 har allerede vært lenge på markedet, og har tilsvarende, om ikke heftigere komponenter innabords enn den nylanserte Google-telefonen.

Nysgjerrig på Omnia HD og Touch HD2?

Den første testen av Google Nexus One

Nettstedet Engadget.com ble de aller første i verden til å skrive en minitest av Nexus One, noe de gjorde noen knappe timer før telefonen var offisielt lansert av Google. Her er den foreløpige dommen fra Engadgets utsendte: 

- Telefonen føles i stor grad som en Motorola Droid (Sorry folkens, Motorola har trukket seg ut av Norge)

- Ytelsen er svært bra. Åpning av programmer, Google Maps inkludert, går helt uten forsinkelser.

- Du har IKKE støtte for multitouch.

- Menysystemet føles i stor grad som på tidligere Android-versjoner, men skjermtastaturet føles mer responsivt.

- Android 2.1 har fått bedre animasjoner og blitt "mer polert" enn tidligere versjoner, men har fremdeles et stykke å gå for å nå opp til Apples Iphone OS og Palms WebOS.

Nettstedet er ventet å komme med en full test av telefonen i løpet av de neste dagene, inntil videre kan du lese hele minitesten hos Engadget. Her finner du også flere videoer av telefonen.

Hva er egentlig vitsen?

Vi spurte i forrige uke hva som egentlig var vitsen med en egen Google-telefon. Telefonen er produsert av HTC, som allerede har vist at de greier å lage ypperlige Android-telefoner uten større innblanding fra Google på maskinvaresiden. HTC Tattoo og Hero er to eksempler på at HTC vet hva de driver med. Misforstå oss rett: Det gjør oss overhodet ingenting at en telefon kommer med Google-logoen på utsiden, og ikke bare på innsiden. Det kan nok også tenkes at Google vil ha større innflytelse på hvilke komponenter som brukes i Android-telefoner, selv om vi tviler på at HTC velger dårligere deler når de produserer under eget flagg.

Det er uansett ikke negativt for forbrukerne at Google nå blir mobilprodusent. Selskapet er kjent for å ha en åpen profil, og blir nok en vanskelig fisk å sløye for operatører som ønsker enerett på produktene som kommer.


Så, over til det du faktisk lurer på

Siden denne artikkelen faktisk heter "Alt om Google Nexus One" tenkte vi å avslutte med å svare på det du EGENTLIG lurer på:

1. Skal Nexus One selges i Norge?

Norge er langt fra førsteprioritert når Nexus One skal slippes på markedet. Google har foreløpig ingen dato for når telefonen kommer til Norge, og du får heller ikke bestilt telefonen fra Googles nettsider om du har norsk IP-adresse.

2. Kan Nexus One brukes i Norge om jeg får tak i den i utlandet?

Ja, den er ikke låst.

3. Må jeg betale for et utenlandsk abonnement for å få tak i Nexus One i utlandet?

Nei. Telefonen selges riktignok med lavere kontantpris gjennom flere operatører, men du kan også kjøpe den direkte fra Google for 529 dollar, som tilsvarer ca 3020 kroner med dagens kurs.

4. Hva er den enkleste måten å skaffe Nexus One på?

  • Kjenn noen som bor i et av lanseringslandene
  • Logg inn i nettbanken, sett inn monetas på kontoen til din kjære venn i lanseringsland X, som bestiller telefonen hjem til seg
  • Få telefonen videresendt til Norge

5. Hvilke land er dette?

I første omgang er det snakk om Storbritannia, USA, Singapore og Hong Kong.

Kilder: Google.com, Engadget.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.