KRAFT

Alltid billigere strøm i Norge

Bilde: Colourbox

Analytikere Teknisk Ukeblad tidligere har snakket med, mener det går mot europeiske strømpriser i Norge ettersom det nordiske kraftmarkedet blir mer integrert med resten av Europa.

Les også: Norge får dyrere strøm

Berit Tennbakk i Econ kan berolige oss med det motsatte:

– Strømprisene i Norge og Europa vil aldri bli helt like, sier Tennbakk.

Ikke lønnsomt

For å få utjevnet prisforskjellen time for time mellom Norge og kontinentet, må det bygges ut en mye større overføringskapasitet enn i dag. Overføringskabler til kontinentet koster flere milliarder.

– Det vil verken være samfunnsøkonomisk eller bedriftsøkonomisk lønnsomt å bygge ut nok kapasitet til at strømmen kan flyte fritt, mener Tennbakk.

Investeringen må tjenes inn ved fortjenesten på kabelen.

Les også: Håver inn på kraftkabel

- Inntekten er størst når prisforskjellen er stor, og jo mer du bygger, jo likere priser får du. Det vil slutte å være lønnsomt å bygge lenge før du har lik pris, forklarer Tennbakk.

Krafthandler i Hafslund, Roger Lie er enig med Tennbakk:

– Norden kommer til å være 10 til 20 prosent billigere enn resten av Europa, fordi vi har en billigere energimiks. I Norden har vi 10 til 20 prosent dyr kraft. Denne prosentandelen er mye større på kontinentet.

Lite påvirket av oljepris

Konsernsjef i Troms Kraft, Oddbjørn Schei spår i tirsdagens utgave av DN, at norske elektrisitetspriser vil stige med oljeprisen. Oljeprisen påvirker energimarkedet via gassprisen, men ifølge Tennbakk er dette mindre viktig for det norske markedet.

– Oljeprisen påvirker lite grann indirekte på grunn av handel. Men den vil alltid påvirke i mye mindre grad i Norge enn på kontinentet.

Time for timepriser

Tennbakk understreker at dette gjelder spotpriser time for time, og ikke gjennomsnittlige priser. En kan ikke forutsi at gjennomsnittlige priser i Norge aldri vil bli på nivå med de europeiske, men hun antar dette som lite sannsynlig.

– Det kommer til å være kapasiteten i Norge som bestemmer prisene, og ikke handelen. Ved fortsatt økt etterspørsel, kan vi få høye priser også her. Men per i dag ser det ikke ut til å bli mangel på kapasitet.

FNs klimapanel spår mer nedbør og mildere vintre i Norge. Dette vil gi økt vannkraftproduksjon og lavere oppvarmingsbehov. Dermed minker sannsynligheten for europeiske strømpriser.

Les også: Norge tjener på klimaendringer

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.