KRAFT

Alltid billigere strøm i Norge

Birgitte Ramm
25. juni 2008 - 23:50

Analytikere Teknisk Ukeblad tidligere har snakket med, mener det går mot europeiske strømpriser i Norge ettersom det nordiske kraftmarkedet blir mer integrert med resten av Europa.

Les også: Norge får dyrere strøm

Berit Tennbakk i Econ kan berolige oss med det motsatte:

– Strømprisene i Norge og Europa vil aldri bli helt like, sier Tennbakk.

Ikke lønnsomt

For å få utjevnet prisforskjellen time for time mellom Norge og kontinentet, må det bygges ut en mye større overføringskapasitet enn i dag. Overføringskabler til kontinentet koster flere milliarder.

– Det vil verken være samfunnsøkonomisk eller bedriftsøkonomisk lønnsomt å bygge ut nok kapasitet til at strømmen kan flyte fritt, mener Tennbakk.

Investeringen må tjenes inn ved fortjenesten på kabelen.

Les også: Håver inn på kraftkabel

- Inntekten er størst når prisforskjellen er stor, og jo mer du bygger, jo likere priser får du. Det vil slutte å være lønnsomt å bygge lenge før du har lik pris, forklarer Tennbakk.

Krafthandler i Hafslund, Roger Lie er enig med Tennbakk:

– Norden kommer til å være 10 til 20 prosent billigere enn resten av Europa, fordi vi har en billigere energimiks. I Norden har vi 10 til 20 prosent dyr kraft. Denne prosentandelen er mye større på kontinentet.

Lite påvirket av oljepris

Konsernsjef i Troms Kraft, Oddbjørn Schei spår i tirsdagens utgave av DN, at norske elektrisitetspriser vil stige med oljeprisen. Oljeprisen påvirker energimarkedet via gassprisen, men ifølge Tennbakk er dette mindre viktig for det norske markedet.

– Oljeprisen påvirker lite grann indirekte på grunn av handel. Men den vil alltid påvirke i mye mindre grad i Norge enn på kontinentet.

Time for timepriser

Tennbakk understreker at dette gjelder spotpriser time for time, og ikke gjennomsnittlige priser. En kan ikke forutsi at gjennomsnittlige priser i Norge aldri vil bli på nivå med de europeiske, men hun antar dette som lite sannsynlig.

– Det kommer til å være kapasiteten i Norge som bestemmer prisene, og ikke handelen. Ved fortsatt økt etterspørsel, kan vi få høye priser også her. Men per i dag ser det ikke ut til å bli mangel på kapasitet.

FNs klimapanel spår mer nedbør og mildere vintre i Norge. Dette vil gi økt vannkraftproduksjon og lavere oppvarmingsbehov. Dermed minker sannsynligheten for europeiske strømpriser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Norge tjener på klimaendringer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.