KARRIERE

– Alle kan ikke studere i Oslo

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) mener det finnes mange studieplasser rundt omkring i distriktene som må fylles opp.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) mener det finnes mange studieplasser rundt omkring i distriktene som må fylles opp. Bilde: Leif Hamnes
Stein Jarle Olsen
30. nov. 2009 - 07:32

Fødselskullene på begynnelsen av 1990-tallet var store. I tillegg har innvandringen økt.

Til sammen gir det en stor økning i antall mennesker i tyveårene, noe som igjen gir en antatt stor økning av studenter.

Kunnskapsdepartementet anslår selv at det vil bli inntil 33.000 flere søkere innen 2013, delvis også fordi en større av ungdommene ønsker å ta utdanning.

Møte

I dag møter forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) forskere og universitetstopper på Universitetet i Oslo for å diskutere hva som skal gjøres for å møte den store studentveksten.

– Det er ofte kø i Oslo og noen andre steder, mens andre steder igjen, særlig en del høyskoler, har mer kapasitet enn det som brukes i dag. Vi må utnytte den ledige kapasiteten. Studentene må akseptere å i større grad måtte flytte på seg for å få studieplass, sier Aasland til Aftenposten.

Kortere løp

I tillegg skal flere ungdommer stimuleres til å velge kortere, mer yrkesrettede, utdanningsløp og til å studere i utlandet.

Det kan sågar bli aktuelt for staten å betale for plasser ved studiesteder i andre land for å demme opp for bølgen.

– Vi må holde tritt med den demografiske utviklingen, samtidig som ikke alle skal studere de samme stedene, sier Aasland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.