TUMENER

Alle kan ikke bli ingeniører

LEDER: Kun et regjeringsskifte kan redde ingeniørutdanningen.

Stortingsmeldingen om ingeniørutdanningen er et gigantisk feilsteg, mener redaktør Tormod Haugstad.
Stortingsmeldingen om ingeniørutdanningen er et gigantisk feilsteg, mener redaktør Tormod Haugstad. Bilde: Rami Abood
21. juni 2013 - 14:34

Som så ofte før: Mot slutten av vårsesjonen vedtas viktige saker i Stortinget. En av disse var Stortingsmelding nr. 20 – På rett vei – som fredag 14. juni ble banket gjennom av regjeringspartiene.

Den åpner for at nærmest hvem som helst kan bli ingeniør.

Det kreves ingen forkunnskaper i realfagg, og har du et fagbrev i hånda, kan du søke opptak til ingeniørutdanning både på høyskoler og universiteter på lik linje med dem som har studiekompetanse fra videregående.

Bakgrunnen for å lette tilgangen til ingeniøryrket er selvfølgelig mangelen på ingeniører, men der stopper også logikken. Både Norsk matematikkråd og Norsk råd for teknologiutdanning mener dette er en spinnvill idé.

Og når det trumfes gjennom, skyldes det trolig at skolebyråkratene ikke er ingeniører. Og blant politikerne er det enda færre ingeniører.

De mangler kunnskap om utdanningssystemet som er blitt så komplisert at selv skolefolk sliter med å følge med.

Les også: Trenger flere ingeniører, færre sivilingeniører  

Alle har selvfølgelig lik rett til utdanning, men alle kan ikke bli ingeniører. Begrepet fellesskole hører hjemme på ungdomstrinnet, ikke i høyere utdanning.

En student med fagbrev har bare hatt tre timer i uka med lett matematikk før yrkespraksis. Hva skjer når denne studenten plutselig får 15 timer vanskelig matematikk i uka og skal sammenlignes med en som har studiekompetanse og bakgrunn fra R 2-matte?

Studenten med fagbrev har null sjanse til å henge med og slutter. På noen av ingeniørutdanningene er frafallet allerede over 50 prosent. Nå kan det bli enda større.

På Teknas representantskapsmøte i Bergen 14.-16. juni, var delegatene skikkelig indignerte på vegne av sivilingeniørenes stolte selvbilde.

Både Nito og Tekna har snakket varmt om suksessen med y-veien. Nå tror mange at den skal bort, men y-veien skal faktisk bestå for de av studiestedene som ønsker det.

Den har blitt en innfallsport til ingeniøryrket for mange med fagbrev fordi de har fått et spesialsydd undervisningsopplegg.

Det er ressurskrevende, og suksessen er svært betinget. Frafallet er størst blant de som velger y-veien, og de som lykkes best, er de som har elektroteknisk bakgrunn.

Derfor er det enda mer urovekkende at de med fagbrev skal behandles likt med dem som har studiekompetanse.

Det vil enten bety større frafall eller redusert kvalitet. Begge alternativer er like ille.

Og nå er det bare et regjeringsskifte som kan rette opp denne feilvurderingen. 

Les også: Disse ingeniørene blir det mest behov for  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.