IT

Alle får se VM

IKKE GRATIS: Fotballfans betalte for å komme inn på Kontraskjæret i Oslo og se finalen mellom Spania og Nederland i fotball-VM i Sør-Afrika. Noen av VM-kampene ble derimot gjemt bort på betalingskanaler. EU-domstolen har nå avgjort at medlemslandene har rett til å si at alle skal få se alle EM- og VM-kamper på gratiskanaler.
IKKE GRATIS: Fotballfans betalte for å komme inn på Kontraskjæret i Oslo og se finalen mellom Spania og Nederland i fotball-VM i Sør-Afrika. Noen av VM-kampene ble derimot gjemt bort på betalingskanaler. EU-domstolen har nå avgjort at medlemslandene har rett til å si at alle skal få se alle EM- og VM-kamper på gratiskanaler. Bilde: Lien, Kyrre
Kjetil Malkenes Hovland
17. feb. 2011 - 12:44

En fersk EU-dom slår fast at alle borgere har rett til å se alle kampene i fotball-VM og fotball-EM.

Dermed kan EU- og EØS-landene gjøre slutt på at EM- og VM-kamper sendes på små betalingskanaler.

Slike eksklusive sendinger er i strid med EUs tv-direktiv, ifølge EU-domstolen.

Fifa og Uefa tjener

«Direktivet om kringkasting av fjernsyn tillater medlemslandene å forby eksklusiv kringkasting av hendelser de anser som svært viktige for samfunnet, der slike sendinger vil frarøve en betydelig andel av befolkningen muligheten til å følge disse hendelsene på gratis fjernsyn,» skriver EU-domstolen i en pressemelding (TUs oversettelse).

Det er Storbritannia og Belgia som har tatt opp spørsmålet med EU-domstolen. Belgia sendte EU-kommisjonen en liste over sportsbegivenheter de regner som viktige for alle i samfunnet. På den listen stod alle VM-kampene. Storbritannia la også til alle EM-kampene på sin liste. EU-kommisjonen mente at statene kunne anse disse mesterskapene som så viktige at alle skal ha rett til å se dem gratis.

Fifa og Uefa klaget på dette, og mente at ikke alle kampene kunne regnes som like viktige. Dermed havnet saken i EU-retten. Fifa og Uefa får store deler av sine inntekter fra salget av senderettighetene til henholdsvis VM og EM.

Avviser Fifas krav

Men EU-domstolen vil ikke skille mellom det som kalles «prime»- og «gala»-kamper og det som kalles «non-prime»- og «non-gala»-kamper. Domstolen slår fast at alle kampene i mesterskap som EM og VM kan regnes som viktige for befolkningen og samfunnet.

«EU-domstolen merker seg at det ikke kan spesifiseres på forhånd – når nasjonale lister tegnes opp eller senderettighetene kjøpes – hvilke kamper som vil være avgjørende for sluttspillet i disse mesterskapene, eller hvilke som kan påvirke skjebnen til et gitt landslag. EU-domstolen mener det at enkelte kamper av typen «non-prime» eller «non-gala» kan påvirke om et lag kommer videre til prime- eller gala-kampene kan rettferdiggjøre et medlemslands avgjørelse om å regne alle kampene i et slikt mesterskap som viktige for samfunnet,» skriver EU-domstolen i sin pressemelding.

Domstolen tror ikke inntektstapet for Fifa og Uefa blir spesielt stort etter avgjørelsen.

Les også: Se VM-kampen på 90 sekunder

Se resten av VM i 3D

Fortsatt viktige rettigheter

«Selv om det at VM og EM anses som viktige mesterskap for samfunnet kan påvirke prisen som Fifa og Uefa vil få for senderettighetene til mesterskapene, framholder domstolen at dette ikke ødelegger den kommersielle verdien av disse rettighetene fordi det ikke forplikter Fifa og Uefa til å selge dem på de vilkår de kan få. På samme måte, selv om en slik kategorisering legger begrensninger på friheten til å tilby tjenester og friheten til å etablere ny virksomhet, kan disse begrensningene forsvares siden de skal beskytte retten til informasjon og til å sikre offentligheten tilgang på fjernsynsoverførte sendinger av viktige hendelser for samfunnet,» skriver EU-domstolen i pressemeldingen.

«Fifa kommenterer ikke avgjørelsen,» skriver fotballorganisasjonen i en e-post til Teknisk Ukeblad.

– Fotball er en folkesport. Dansker uten store flatskjermer og penger til kjempestore digitale tv-pakker skal også kunne følge sine helter og ikke minst landslaget, sier sosialdemokrat og EU-parlamentsmedlem Ole Christensen til Danmarks Radio.

Norge har ikke liste

Den fjernsynsstasjonen som kjøper rettighetene til en begivenhet som står på et lands liste over nasjonale begivenheter, forplikter seg til å sende dette gratis.

Norge har ennå ikke laget en slik liste, til tross for at det er en viss fare for at store mesterskap som vinter-OL i Sotsji havner på betal-tv.

I den sammenheng har kulturminister Anniken Huitfeldt sagt til Dagens Næringsliv at hun vurderer å lage en norsk liste, og at hun skal møte NRK og TV 2 om dette.

Fornøyd minister Kulturminister Anniken Huitfeldt "merker seg" domstolens beslutning.
Fornøyd minister Kulturminister Anniken Huitfeldt "merker seg" domstolens beslutning.

Fornøyd minister

Huitfeldt skriver i en e-post til Teknisk Ukeblad at dommen støtter land som ønsker å listeføre viktige idrettsbegivenheter.

– Vi vurderer slik listeføring av viktige idrettsarrangement i Norge, senest aktualisert av diskusjonen om vinter-OL i Russland i 2014. I den forbindelse har jeg merket meg domstolens beslutning. Et forslag til norsk liste må for øvrig sendes på ordinær høring, sier hun.

Les mer om Norges behandling av EUs tv-direktiv på europalov.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.