Leif Hamnes
6. juli 2010 - 08:02

Britiske The Guardian er ikke bare kjent som blytung politisk kommentaravis, men har i senere år også utmerket seg som teknologisk foroverlent på nett.

Når avisen til alt overmål kan skryte av en fotballdekning som setter norske sportsredaksjoner i forlegenhet, kan kombinasjonen bli fornøyelig også for dem som er mer interessert i IT enn fotball.

Når avisen til alt overmål kan skryte av en fotballdekning som setter norske sportsredaksjoner i forlegenhet, kan kombinasjonen bli fornøyelig også for dem som er mer interessert i IT enn fotball. ANULADO: Den spanskspråklige Twitter-verdenen reagerer på Paraguays annulerte (offside)mål på tampen av 1. omgang i kvartfinalen mot Spania.

Lodder Twitter-stemningen

Ta vel imot tjenesten Twitter Replay, en gave til oss som iblant finner det strevsomt å sette av tilstrekkelig tid til VM-titting på TV når finværet lokker utendørs.

Og været er ventet å gjøre nettopp dét (lokke, altså) over store deler av landet i kveld, når Uruguay og Nederland braker sammen i VMs første semifinale.

Hva er da bedre enn gå gi TV-en en pause, prioritere grill og sommerpils og heller fange opp stemningen fra VM-kampen i løpet av halvannet minutt foran PC-en? Og uten vuvuzela?

Ordbobler59 MINUTTER: Paraguay får straffe, men Spanias keeper Iker Casillas redder forsøket og setter i gang et angrep direkte. Større versjon til høyre.

Ordbobler

Utviklerne ser riktignok neppe på tjenesten som et substitutt for TV-titting, men beskriver den som en måte å vise den umiddelbare reaksjonen på VM-hendelser fra verdens nettbrukere.

– Det er et system som sampler den skiftende populariteten av visse ord, lagrer dem og mater dataene i en applikasjon som animerer endringene over tid. Med denne tilnærmingen kan vi skape et datadrevet motsvar til en fortfilm-reprise av hver kamp i turneringen. Folk vil kunne se publikumsbrølet skylle over Twitter, skriver Guardian-utvikler Alastair Dant.

Interaktivt

FORTSATT 59 MINUTTER: Kvartfinalen tar av og Spania tildeles straffe i andre enden. Alonso scorer, straffen må tas på nytt og samme mann bommer - før Spania snytes for nok en straffe på returen.
De mest populære ordene representeres gjennom bobler i relativ størrelse, og ved hjelp av pauseknappen og musepekeren kan du se hva som skjuler seg også i de minste boblene.

Da vil det blant annet vise seg at ordene «Green», «keeper», «stupid», «clumsy», «wtf», «shit» og «lol» (og av ukjent grunn: ordet «frango», som betyr kylling i portugisisktalende land) opplevde et sterkt oppsving i global popularitet i sekundene etter USAs heller spesielle utligningsmål i kampen mot England i gruppespillet (1–1).

Fransk sorti

Av andre Twitter-høydepunkter kan nevnes Frankrikes endelige VM-sorti med tapet for Sør-Afrika.

I det vertsnasjonen gikk opp til 2-0 og ydmykelsen var total, dukket ordene «au» og «revoir» hver for seg opp blant de 20 mest populære VM-relaterte ordene.

TUs dekning av Frankrikes EM-exit i 2008: Fra ille til verre i HD

SPANSK JUBEL: I en heseblesende avslutning scorer endelig målmaskinen David Villa etter en retur fra stolpen. Skuddet går stolpe-stolpe-inn.

En liten skuffelse er det riktignok at Twitter-brukernes reaksjoner på de dramatiske sluttsekundene av Uruguay-Ghana (med Ajax-spiss Suarez' feberredning på strek, påfølgende røde kort og straffebommen(e) som fulgte) av ukjent grunn ikke er å finne hos Guardian (ekstraomgangene manglet).