BYGG

Ålesund-raset: Overraskende funnsted

TRE UKER: Natt til onsdag var det tre uker siden boligblokka ble tatt av ras. Fortsatt lukter det brent rundt ruinene, og biter av knust glass kan finnes 20-30 meter unna.
TRE UKER: Natt til onsdag var det tre uker siden boligblokka ble tatt av ras. Fortsatt lukter det brent rundt ruinene, og biter av knust glass kan finnes 20-30 meter unna. Bilde: Mona Strande
Mona StrandeMona StrandeJournalist
18. apr. 2008 - 10:28

I går ettermiddag ble den siste av de fem omkomne lokalisert i den sammenraste boligblokka i Fjelltunvegen 31 i Ålesund. I dag henter redningsmannskapene ham ut fra ruinene.

Lang prosess

Det har ikke vært enkelt å finne den omkomne, som antas å være Ronny Boger Vike (35). Redningsmannskapene søkte i dagene frem til tirsdag gjennom 2/3 av leiligheten hans i første etasje uten funn. Verken likhunder eller varmesøkende kamera ga noe hint om hvor han kunne befinne seg, og etasjen var så sammenklemt at de aldri hadde hulrom på mer enn 40 centimeter å bevege seg på.

Tirsdag bestemte de seg for å bruke en minirobot med betongsaks for å klippe seg vei inn til den siste delen av leiligheten fra baksiden av bygget. Dette arbeidet ble gjennomført tirsdag kveld, men heller ikke i denne delen av leiligheten ble den omkomne funnet.

Sages ut

Brigadesjef Ståle Lindhardt i Oslo brann- og redningsetat sier mannen ble funnet helt i ytterkanten av leiligheten.

- Det var langt unna dit vi hadde tenkt oss. Vi gikk inn i et 30 centimeter høyt hulrom mellom to av dekkene for å fjerne grus og partikler. Da fant vi ut at det var der inne han måtte være, sier Lindhardt.

I dag skal de fjerne dekket over den omkomne for å få ham ut. Siden dekket er svært porøst, kan ikke dette gjøres med kjerneboring.

- Vi skal derfor få han ut ved bruk av betongsaging og meisling, sier Lindhardt, hvis mannskap gjør seg ferdige i rasblokka i dag.

- Vi må kunne si at oppdraget har vært 100 prosent vellykket, så da er det godt å bli ferdig, sier han.

NGI-rapport klar tirsdag

Når redningsmannskapene går ut, kommer forsikringsselskapene inn. De skal gå gjennom huset for å ta ut verdier og gjøre vurderinger i forhold til forsikringssakene som vil komme.

I helgen skal NGI jobber for fullt med å fullføre sin rapport om eventuell rasfare ved naboeiendommene til Fjelltunvegen 31.

- Kommunen vil bruke mandagen på å lese rapporten, så den blir ikke lagt frem for offentligheten før tirsdag. Da skal vi starte med å legge frem våre funn for de berørte, slik at de skal slippe å lese om dette i avisene først, sier spesialrådgiver Tore Wahlstad, som er NGIs tekniske ekspert i arbeidet med Ålesund-saken.

Årsaksgruppe neste uke

Årsaksgruppen, som skal opprettes av Justis- og politidepartementet, forventes å være klar mot slutten av neste uke. Endelig mandat og sammensetning av gruppen er ennå ikke avgjort, men den skal få en bred sammensetning av fagfolk og representanter fra ulike myndigheter.

Det antas at både Justis- og politidepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Ålesund kommune vil være representert, i tillegg til byggtekniske fagfolk og ingeniørgeologer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.