INDUSTRI

Aker tapte 400 millioner på Mongstad

 

Bilde: Håkon Jacobsen
4. feb. 2014 - 15:59

Aker Clean Carbon som skulle utvikle teknologi for karbonfangst fra eksos, tapte 400 millioner kroner på Mongstad-engasjementet, fortalte konserndirektør Valborg Lundegaard i Aker Solutions under tirsdagens høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Aksjene i Aker Clean Carbon ble nedskrevet til null i fjerde kvartal 2011 og virksomheten overtatt vederlagsfritt av Aker Solutions.

– Det var et brennende engasjement for å lykkes, sa Lundegaard, som påpekte at selskapet nå har utviklet en løsning for karbonfangst ved gass- og kullkraftverk, raffinerier og annen virksomhet. Løsningen er basert på aminteknologi.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Les også: Så lite har Norge gjort med klimautslippene

– Brannslokking

Angivelig kreftfare ved aminteknologien førte til at investeringsbeslutningen for fullskalaanlegget ble utsatt i fem år, noe Aker-direktøren sa hun fant vanskelig å forstå.

Oppmerksomheten som denne utsettelsen skapte, førte til en midlertidig krise for Aker Clean Carbon, sa tidligere direktør og Sp-statssekretær Liv Monica Stubholt under trede dag av Mongstad-høringen på Stortinget.

– Vi ble nedringt av internasjonale kontakter som ville vite hvordan dette kunne være en trygg teknologi. Vi brukte måneder på brannslokking, sa Stubholt.

Hun la til at det ble lettere for selskapet å nå fram med sine argumenter da fagetater som Sintef og Klima- og forurensningsdirektoratet slo fast at helsefaren ved Mongstad-prosjektet ikke var stor likevel.

Les også: – Legg månelandingen til Sør-Afrika

Beklager

Som et resultat av regjeringens beslutning om å skrinlegge fullskalaanlegget på Mongstad, har Aker Solutions selv tonet ned egen satsing innen karbonfangst.

– Et fullskalaanlegg ville hatt stor og positiv betydning for miljøet og industrien. Dessverre er denne muligheten gått tapt, sa Lundegaard.

– Den teknologiske utviklingen var ikke problemet. Man slapp opp for politisk vilje, mente Stubholt.

Begge to er enige om at det var nødvendig å gå veien om et teknologisenter først.

– Det var klokt og riktig å gå veien om et testsenter, sa Stubholt.

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har vist til et anslag på 25 milliarder kroner som begrunnelse for at visjonen om et fullskalaanlegg for fangst og lagring av CO2 på Mongstad. Stubholt mener det er nærliggende å tro at totalkostnaden ville ende et sted mellom 10-12 milliarder kroner.

– Men transport og lagring inngår ikke i dette anslaget, sa hun.

Tidligere om Mongstad:

Rapport: – Usikkert om Mongstad blir drevet videre etter 2017

Stoltenberg forsvarer Mongstad-milliardene

Usikkert om Johan Sverdrup-oljen kan raffineres på Mongstad

– Oljeindustrien kan tape 3500 milliarder kroner på forsinket karbonfangst  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.