OLJE OG GASS

Aker Solutions splittes

Nå kommer Akastor i tillegg. 

Øyvind Eriksen fortsetter som styreleder i Aker Solutions når selskapet splittes.
Øyvind Eriksen fortsetter som styreleder i Aker Solutions når selskapet splittes. Bilde: Holm, Morten
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
30. apr. 2014 - 08:48

Aker Solutions melder i dag tidlig at selskapet splittes i to deler, der avdelingen for subsea, umbilicals, engineering, samt MMO-avdelingen vil danne et nytt selskap under Aker Solutions navn.

De andre avdelingene av dagens Aker Solutions, som inkluderer boreteknologi, Aker Oilfield Services og prosess-systemavdelingen, vil ifølge meldingen bli utviklet som et nytt oljeservice investeringsselskap.

Les også: Slik vil Helge Lund bygge i fremtiden

Teknologi og design

Det nye selskapet skal hete Akastor, og kommer til å ha mest fokus på boreteknologi – med en andel av virksomheten på rundt 60 prosent.

– Disse forretningsområdene, som har betydelige operasjonelle, teknologiske og kommersielle forskjeller, vil ha større strategisk frihet til å utvikle seg individuelt gjennom både organisk vekst og transaksjoner, heter det i meldingen.

Splittingen av selskapet vil skje rundt slutten av september i år, og begge selskapene blir notert på Oslo Børs.

– Det nye Aker Solutions vil være et slankere og mer fokusert selskap som vil være i stand til å tilby kundene den unike og kostnadseffektive teknologien og designen de trenger for å lykkes, sier styreformann Øyvind Eriksen.

– Selskapet vil gjennom satsing på drift og organisk vekst være bedre posisjonert til å bygge videre på sin ledende posisjon i de globale energimarkedene, sier han videre i meldingen.

Aker Solutions opplyser også at aksjonærene vil få en ny Aker Solutions-aksje for hver aksje som ble holdt i det eksisterende selskapet på tidspunktet for splittingen.

–De vil også beholde sine aksjer i gjenværende virksomhet slik at den eksisterende aksjonærstruktur er implementert i hvert selskap, skriver selskapet i meldingen.

Les også: Aker Solutions allierer seg med amerikansk oljekjempe

Nytt lederskap

I forbindelse med splittingen av selskapene, blir det også endringer i ledelsen. I det nye Aker Solutions kommer Brasil-sjefen Luis Araujo til å bli administrerende direktør, mens Frank Ove Reite, som i dag er administrerende partner i Converto, blir CEO for Akastor.

Øyvind Eriksen fortsetter som styreformann i Aker Solutions.

– Mens jeg vil fortsette å spille en aktiv rolle som styreleder, er det tid for nytt lederskap for å ta disse selskapene fremover, sier Eriksen i meldingen.

I tillegg kommer nåværende finansdirektør i Aker Solutions til å få samme stillingen i Akastor. Svein Oskar Stoknes, som leder finansfunksjonen i subsea-avdelingen, kommer til å bli finansdirektør i nye Aker Solutions, ifølge meldingen.

Ifølge Eriksen gir splittingen av selskapet veldig stor mening.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er en sterk industriell logikk som ligger bak dette trekket.

Les også:

Her testes fremtidens gasstransport i full skala  

Aker Solutions sikret kontrakt på 14 milliarder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.