OLJE OG GASS

Aker Solutions splittes

Nå kommer Akastor i tillegg. 

Øyvind Eriksen fortsetter som styreleder i Aker Solutions når selskapet splittes.
Øyvind Eriksen fortsetter som styreleder i Aker Solutions når selskapet splittes. Bilde: Holm, Morten

Aker Solutions melder i dag tidlig at selskapet splittes i to deler, der avdelingen for subsea, umbilicals, engineering, samt MMO-avdelingen vil danne et nytt selskap under Aker Solutions navn.

De andre avdelingene av dagens Aker Solutions, som inkluderer boreteknologi, Aker Oilfield Services og prosess-systemavdelingen, vil ifølge meldingen bli utviklet som et nytt oljeservice investeringsselskap.

Les også: Slik vil Helge Lund bygge i fremtiden

Teknologi og design

Det nye selskapet skal hete Akastor, og kommer til å ha mest fokus på boreteknologi – med en andel av virksomheten på rundt 60 prosent.

– Disse forretningsområdene, som har betydelige operasjonelle, teknologiske og kommersielle forskjeller, vil ha større strategisk frihet til å utvikle seg individuelt gjennom både organisk vekst og transaksjoner, heter det i meldingen.

Splittingen av selskapet vil skje rundt slutten av september i år, og begge selskapene blir notert på Oslo Børs.

– Det nye Aker Solutions vil være et slankere og mer fokusert selskap som vil være i stand til å tilby kundene den unike og kostnadseffektive teknologien og designen de trenger for å lykkes, sier styreformann Øyvind Eriksen.

– Selskapet vil gjennom satsing på drift og organisk vekst være bedre posisjonert til å bygge videre på sin ledende posisjon i de globale energimarkedene, sier han videre i meldingen.

Aker Solutions opplyser også at aksjonærene vil få en ny Aker Solutions-aksje for hver aksje som ble holdt i det eksisterende selskapet på tidspunktet for splittingen.

–De vil også beholde sine aksjer i gjenværende virksomhet slik at den eksisterende aksjonærstruktur er implementert i hvert selskap, skriver selskapet i meldingen.

Les også: Aker Solutions allierer seg med amerikansk oljekjempe

Nytt lederskap

I forbindelse med splittingen av selskapene, blir det også endringer i ledelsen. I det nye Aker Solutions kommer Brasil-sjefen Luis Araujo til å bli administrerende direktør, mens Frank Ove Reite, som i dag er administrerende partner i Converto, blir CEO for Akastor.

Øyvind Eriksen fortsetter som styreformann i Aker Solutions.

– Mens jeg vil fortsette å spille en aktiv rolle som styreleder, er det tid for nytt lederskap for å ta disse selskapene fremover, sier Eriksen i meldingen.

I tillegg kommer nåværende finansdirektør i Aker Solutions til å få samme stillingen i Akastor. Svein Oskar Stoknes, som leder finansfunksjonen i subsea-avdelingen, kommer til å bli finansdirektør i nye Aker Solutions, ifølge meldingen.

Ifølge Eriksen gir splittingen av selskapet veldig stor mening.

– Det er en sterk industriell logikk som ligger bak dette trekket.

Les også:

Her testes fremtidens gasstransport i full skala  

Aker Solutions sikret kontrakt på 14 milliarder