OLJE OG GASS

Aker Solutions: Slik vil vi unngå oppsigelser

Tillitsvalgt er fornøyd, men styrelederen kan ikke utelukke noe.

De ansatte ved hovedkvarteret til Aker Solutions ASA på Fornebu kan glede seg over en ny kontrakt.
De ansatte ved hovedkvarteret til Aker Solutions ASA på Fornebu kan glede seg over en ny kontrakt. Bilde: SCANPIX
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
7. juli 2014 - 13:58

Aker Solutions melder i dag at mer enn 200 ansatte i vedlikeholds- og modifikasjonsavdelingen (MMO) er påvirket av at det norske markedet har blitt betraktelig dårligere.

– Vi flytter derfor ansatte til en ny subsea engineering-avdeling i Stavanger, og bruker Aker Advantage til å finne jobb til de 200, skriver selskapet.

Utelukker ikke oppsigelser

Ifølge selskapet er dette en måte å møte utfordringene med det lavere aktivitetsnivået på en proaktiv måte.

– MMO blir påvirket av lavere etterspørsel på grunn av oljeselskapenes kostnadsreduseringer. Rundt 100 MMO-ingeniører blir derfor flyttet til subsea-huben for å sikre god gjennomføring av den betydelige ordrereserven, heter det i meldingen.

– Vi tilbyr også 130 ansatte en overføring til Aker Advantage, som vil forsøke å finne en jobb i eller utenfor konsernet.

Aker Solutions' styreleder, Øyvind Eriksen, sier at dersom markedet blir verre enn det er nå, kan det bli aktuelt med oppsigelser, selv om det er noe de ønsker å unngå.  

– Vi er heldige som er så store som Aker Solutions er, da vi kan gi andre jobbmuligheter for de MMO-ansatte. Vi gjør vårt ytterste for å unngå oppsigelser og ta vare på våre ansatte. Men vi kan ikke utelukke oppsigelser dersom markedet forverres, sier Eriksen.

Les også: Stortap for Aker Solutions etter oppsigelse av kontrakt

Jobber i Brunei

I meldingen understrekes det at de fleste som ble tilbudt overføring til subsea-huben, eller til Aker Advantage, har takket ja.

– Aker Advantage vil garantere full lønn og sosiale ytelser i inntil sju måneder i jakten på jobber, heter det fra selskapet.

Aker Solutions kommer også med tips til andre steder vedlikeholds- og modifikasjonsarbeiderne kan finne jobb.

– Det finnes muligheter i både Brunei, Canada og Storbritannia, der etterspørselen er økende for MMO-tjenester, skriver selskapet.

Les også: Statoil tildeler Mariner-kontrakt til Aker Solutions

Tillitsvalgt: Veldig positivt

Konserntillitsvalgt i Aker Solutions, Atle Teigland, sier til Teknisk Ukeblad at han opplever denne prosessen som veldig ryddig og positiv.

– Vi har diskutert og drøftet dette i lang tid, og konstaterer at markedet svinger. Samtidig er vi opptatt av å beholde alle de dyktige folkene våre. Vi var i den modus på begge sider av bordet, at vi ville finne alternativer, sier han.

Blant annet så man på at pendelen kan snu igjen, noe som i så fall vil bety at selskapet må rekruttere på nytt og bruke penger på opplæring.

– Det har vært konstruktiv diskusjon på alle nivåer. Det har vist seg å være et MMO-problem i denne omgangen. Samtidig har vi hatt behov for ressurser på andre forretningsområder, og vi flytter derfor rundt 100 ingeniører til subsea i Stavanger, sier han.

Han forklarer videre at som tillitsvalgt, er det oppsigelser som er det verste man går igjennom. Men slik han ser det, kommer man nå til å kunne komme igjennom dette uten oppsigelser. De ansatte skal ha gitt signaler om at de er positive til måten dette håndteres på.

– Signalene er stort sett veldig positive. Det kommer jo fort opp spørsmål om betingelser når man skal flyttes, om pensjon, AFP, og så videre. Det verste man jobber med som tillitsvalgt, det er å jobbe med oppsigelser. Å finne løsninger som dette er det absolutt mest optimale, sier Teigland.

Les også:

Statoil-ledere «kjenner ikke alltid til arbeidsmiljølovens menneske- og samfunnssyn»

Dette er det ikke lov å spørre om på jobbintervjuet

Dette er de 10 rikeste i oljebransjen  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.