OLJE OG GASS

Aker Solutions legger ned avdelinger og kutter opptil 900 ansatte

Halvparten nedbemannes umiddelbart.

Aker Solutions går fra fire til én avdelinger innen vedlikehold og modifikasjoner, noe som kan føre til nedbemanning av opptil 900 ansatte.
Aker Solutions går fra fire til én avdelinger innen vedlikehold og modifikasjoner, noe som kan føre til nedbemanning av opptil 900 ansatte. Bilde: Aker Solutions/Rolf Estensen

I en pressemelding fredag melder Aker Solutions at de har informert de ansatte innen vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner (MMO) i Norge om at de vil gjøre store endringer i strukturen.

Selskapet skal gå fra fire avdelinger i den norske MMO-virksomheten til én regional enhet, noe som vil ha innvirkning på ledelse og øvrige ansatte fra Tromsø til Stavanger, skriver selskapet.

I dag er MMO-virksomheten delt i de fire enhetene Nord-Norge, Midt-Norge, Stavanger og Bergen.

– Det er foreløpig ikke avgjort om den nye regionale enheten skal være knyttet til én fysisk lokasjon, eller om medlemmer i ledergruppen skal sitte på ulike steder og lede én enhet, opplyser kommunikasjonssjef Bunny Nooryani, til Teknisk Ukeblad.

Opptil 900 må gå

– Avhengig av fremtidig aktivitetsnivå vil kuttene kunne berøre inntil 900 faste stillinger i Stavanger, Bergen, Kristiansund, Trondheim, Tromsø og Sandnessjøen, i tillegg til offshore. Kapasitetsjusteringene vil skje gjennom naturlig avgang, omplasseringer av ansatte til andre deler av selskapet og oppsigelser, opplyser selskapet.

Rundt halvparten av nedbemanningene vil gjennomføres umiddelbart.

Gjenstående tilpasninger vil avhenge av arbeidsmengde i løpet av året. Selskapet har siden 2014 redusert kapasiteten i sin norske MMO-virksomhet med rundt 1300 faste og midlertidige stillinger for å tilpasse seg en nedgang i markedet.

Aker Solutions har omkring 3600 ansatte innen MMO i Norge. Det vil si at så mange som én av fire kan måtte gå fra selskapet.

– Tiltakene er smertefulle, men nødvendige for å styrke vår konkurranseevne og det langsiktige potensialet til den norske MMO-virksomheten, som har vært påvirket av en betydelig nedgang i aktivtetsnivået i det norske offshoremarkedet, sier Luis Araujo, konsernsjef i Aker Solutions, i meldingen.

Legger ned i Sandnessjøen og Tromsø

Siden 2014 har det vært en betydelig nedgang i investeringene i det norske olje- og gassmarkedet. Aker Solutions forventer at utfordringene i MMO-markedet i Norge vil vedvare i 2016.

Arbeidsvolumene vil også påvirkes av at selskapets viktigste rammeavtale for vedlikehold og modifikasjoner med Statoil utløper i første halvdel av året. Aker Solutions ble den helt klart store taperen i desember, da Statoil tildelte hovedleverandøravtaler for vedlikehold og modifikasjon på installasjonene på norsk sokkel.

Aker Solutions – som tidligere har vært en storspiller i dette segmentet – var ikke lenger på listen over selskaper som fikk sin andel av kontrakter verdt til sammen 24 milliarder kroner. Ved forrige tildeling i 2010 hadde selskaper åtte installasjoner i sin portefølje.

Selskapet skriver at som en følge av dette vil prefabrikasjonsanlegget i Sandnessjøen bli midlertidig stengt i om lag tre år.

MMO-virksomheten i Tromsø vil også avsluttes, men enkelte ansatte her vil sannsynligvis fortsette i jobb på lokasjonen som en del av selskapets arktiske satsing. Disse vil slutte seg til Aker Solutions' Engineering- og Front End Spektrum-team.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.