OLJE OG GASS

Aker Solutions får milliardkontrakt på Johan Sverdrup

Har fått miliardkontrakt på Sverdrup-prosjektet.

Aker Solutions er tildelt en kontrakt til en verdi av 4,5 milliarder kroner på Johan Sverdrup-utbyggingen.
Aker Solutions er tildelt en kontrakt til en verdi av 4,5 milliarder kroner på Johan Sverdrup-utbyggingen. Bilde: Aker Solutions/Rolf Estensen
21. jan. 2015 - 08:52

Sandefjord/Stavanger: Statoil har i dag tildelt Aker Solutions en storkontrakt for Johan Sverdrup-feltet. Kontrakten har en verdi på 4,5 milliarder kroner, melder Statoil.

Kontrakten omfatter prosjektering og innkjøpsledelse for stigerørs- og prosessplattformdekket til Johan Sverdrup-feltets første fase, i tillegg til sammenkoblinger og gangbroer for hele feltet.

Kontrakten gjelder fram til planlagt produksjonsstart i 2019.

Les også: Stor tvil om Barents-oljen blir lønnsom

Fornebu, London og Mumbai

Aker Solutions opplyser at arbeidet med Johan Sverdrup-prosjekteringen på det meste vil involvere 1000 ingeniører. Disse vil fordeles på ingeniør-kontorene på Fornebu, i London og Mumbai.

Kommunikasjonssjef i Aker Solution, Bunny Nooryani, opplyser til Teknisk Ukeblad at flertallet av disse arbeidsplassene havner i utlandet.

– Når vi er på maksimal arbeidskapasitet på rundt 1000 ingeniører, vil rundt 400 av dem jobbe i Norge, sier hun.

De resterende 600 ingeniørene fordeler seg på kontorene i England og India, med cirka 300 på hver.

– Dette er en del av den globale leveransemodellen som Aker Solutions har. Vi har spesialiserte ingeniører som sitter i ulike land, og det bidrar til at vi blir mer kostnadseffektive i våre leveranser, forklarer hun.

Nooryani påpeker at å utføre deler av ingeniørarbeidet utenfor Norge, gir Aker Solutions en stor rekrutteringsbase, som sørger for at oljeserviceselskapet får riktig kompetanseprofil og fleksibilitet.

– Det bidrar til at vi kan vinne store kontrakter som denne, poengterer hun.

Gigantisk prosjekt

Valborg Lundegaard leder engineeringavdelingen i Aker Solutions. Hun sier til Teknisk Ukeblad at kontrakten kommer på et svært fint tidspunkt.

– Dette betyr utrolig mye. Johan Sverdrup er det største industriprosjektet vi kommer til å se i Norge på flere tiår. Det er ikke bare stort i norsk sammenheng, det er stort i en global sammenheng når det er snakk om olje- og gassutbygginger. For oss å ha en så sentral rolle i et partnerskap betyr mye for mulighetene på norsk sokkel, men også internasjonalt, sier hun.

– Dette kommer jo også beleilig med tanke på det som skjer i bransjen nå?

– Det er fantastisk at det kommer et stort prosjekt nå. For hele bransjen, egentlig. Johan Sverdrup viser at olje- og gassindustrien i Norge har en fremtid. Jeg er også sikker på at det kommer flere muligheter, sier hun.

Aker Solutions har fram til nå hatt ansvaret for forprosjekteringen av alle fire plattformene som utgjør feltsenteret, en avtale som ble inngått ved utgangen av 2013.

Stor kontrakt

Jon Arnt Jacobsen, direktør for anskaffelser i Statoil, sier kontrakten er stor i deres målestokk.

– Dette er en stor dag. Det er ordentlig morsomt og en viktig kontrakt for oss og Aker Solutions. Det er også viktig for partnerskapet, som har jobbet med dette lenge. Dette representerer et nytt steg for oss. Vi har en ny modell og en ny EPMA-kontrakt som er mye større og mer omfattende enn det vi vanligvis gjør, sier han til Teknisk Ukeblad.

Arne Sigve Nylund, Statoils konserndirektør for Utvikling og produksjon i Norge, uttaler i pressemeldingen at Johan Sverdrup-feltutbyggingen er av meget stor betydning, ikke bare for Statoil og våre partnere, men også for leverandørindustrien og samfunnet.

– På platå vil produksjonen fra dette feltet utgjør 25 prosent av den samlede produksjonen på norsk sokkel. Selv om framtidsutsiktene for feltet er meget gode, er det avgjørende med riktig kostnadsfokus i både bygge- og driftsfasen, uttaler Arne Sigve Nylund, Statoils konserndirektør for Utvikling og produksjon i Norge, i pressemeldingen.

– Vi har jobbet målrettet for å redusere kostnader og forbedre effektiviteten i leveransene. Det er derfor gledelig å se at norske leverandører er konkurransedyktige og at vi kan signere denne kontrakten med Aker Solutions. De har startet sitt eget forbedringsarbeid og er godt i gang med å levere på vårt integrerte samarbeid på Sverdrup, sier Margareth Øvrum, Statoils konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring, i meldingen.

Les også: Tilsyn om Statoils spareprogram: Har brutt reglene

Kontrakten omfatter prosjektering og innkjøpsledelse for stigerørs- og prosessplattformdekket til Johan Sverdrup-feltets første fase, i tillegg til sammenkoblinger og gangbroer for hele feltet.
Kontrakten omfatter prosjektering og innkjøpsledelse for stigerørs- og prosessplattformdekket til Johan Sverdrup-feltets første fase, i tillegg til sammenkoblinger og gangbroer for hele feltet.

Utbygging i februar

Kontraktstildelingen forutsetter en at det blir tatt en investeringsbeslutning for Johan Sverdrup-utbyggingen nå i februar, og har også forbehold om at utbyggingsplanen blir godkjent av Stortinget i 2015.

Statoil planlegger å overlevere utbyggingsplanen for Johan Sverdrup til myndighetene 13. februar.

I går ble det også kjent at Kværner skal bygge stålunderstellet til én av de fire plattformene i den første delen av Johan Sverdrup-utbyggingen.

Les også:

Kværner skal bygge disse plattformbeina til to milliarder kroner  

Derfor er åpningen av nye arealer i Barentshavet kontroversiell

Regjeringen med ny grense for iskanten  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.