OLJE OG GASS

Aker skal finne ut hvordan Lundins kjempefunn kan bygges ut med en flyter

Fikk Alta/Gohta-avtale.

Administrerende direktør i Lundin Kristin Færøvik og letesjef Halvor Jahre er ikke i tvil om at Barents-ressursene de har funnet skal opp. Nå skal Aker Solutions lage mulighetsstudier for hvordan Alta/Gohta kan bygges ut.
Administrerende direktør i Lundin Kristin Færøvik og letesjef Halvor Jahre er ikke i tvil om at Barents-ressursene de har funnet skal opp. Nå skal Aker Solutions lage mulighetsstudier for hvordan Alta/Gohta kan bygges ut. Bilde: Regjeringen/Lars Taraldsen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
20. apr. 2016 - 09:22

Aker Solutions melder i dag at de har landet en rammeavtale med Lundin Norway for tidligfase mulighetsstudier på de store funnene selskapet har gjort på Lopphøgda i Barentshavet.

Funnene Alta og Gohta skapte oppsikt da de ble gjort og med denne rammeavtalen skal man nå tegne seg frem et tydeligere bilde av hvordan en utbygging her kan realiseres.

Blant annet skrev Teknisk Ukeblad om sammenligningen mellom Gohta og gigantfunnet Prirazlomnoya i Pechorahavet.

Muligheter for utbygging

Aker Solutions første leveranse fra rammeavtalen vil være hvordan en såkalt FPSO (flytende produksjons, lagrings og avlastingsenhet) kan bygges ut.

– Dette er snakk om en mulighetsstudie hvor vi undersøker muligheter for en utbygging på Alta/Gohta. Dette inkluderer både hva vi trenger på havet og hva vi trenger på havbunnen, sier kommunikasjonssjef i Lundin Norway, Frøydis Eldevik til Teknisk Ukeblad.

Hun understreker at dette er i en svært tidlig fase i utviklingen av selskapets felt i Barentshavet og at det nå er et knippe kontraktører som har fått studiekontrakt på Alta/Gohta-utviklingen. De er som følger:

Topside: Aker Solutions, Aibel/Sevan/Brevik, Xodus/Kværner/Sevan/GVA

Subsea: Subsea 7/OneSubsea, Xodus/GE/EMAS, Woodgroup JP Kenny

Aker Solutions skriver i sin melding at de er svært fornøyd med avtalen fra Lundin.

– Vi er fornøyd med denne muligheten til å jobbe langsiktig med Lundin. Deres fokus på den sørlige delen av Barentshavet passer godt med vår teknologi og vår engineeringekspertise, uttaler Norges-sjef i Aker Solutions, Per Harald Kongelf, i meldingen.

Kan være tre ganger så stort som Goliat

Lundin jobber nå videre med modning av ressursgrunnlaget for Alta/Gohta, og har kontrahert riggen Leiv Eiriksson for å bore videre på Alta 3, som ble stanset etter at den forrige riggen ikke kunne bore lenger på grunn av manglende vinterisering.

Ifølge en presentasjon selskapet holdt i april i år regner de med at Alta/Gohta kan inneholde mellom 216 og 584 millioner fat olje. Det betyr at feltet kan være mer enn tre ganger så stort som Goliat, som, har om lag 187 millioner fat.

Riggen Leiv Eiriksson skal bore mer for Lundin i Barentshavet. <i>Foto: Ocean Rig</i>
Riggen Leiv Eiriksson skal bore mer for Lundin i Barentshavet. Foto: Ocean Rig

Etter ferdigstillingen av Alta 3, skal Leiv Eiriksson bore ytterligere brønner på Lopphøgda, blant annet Neiden-prospektet og Filicudi-prospektet. Begge disse har ifølge Lundin potensiale på over 200 millioner fat oljeekvivalenter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.