KRAFT

Aker Kværner bygger for havbunnen

KRAFTIG: Slik ser Multibrid M5000 ut. De to vindturbinene på bildet er prototyper av havturbinene. Mot bakken ser du stålfundamentene, som skal lages ved Aker Kværner Verdal.
KRAFTIG: Slik ser Multibrid M5000 ut. De to vindturbinene på bildet er prototyper av havturbinene. Mot bakken ser du stålfundamentene, som skal lages ved Aker Kværner Verdal.

Stålfundamentene skal leveres til tyske Multibrid, og brukes på deres havturbin M5000.

- Et gjennombrudd

Seks av fundamentene skal settes opp 45 kilometer utenfor kysten av Tyskland, i prøvefeltet "Alpha Ventus". De syv andre skal monteres som en del av prosjektet "Côte d'Albâtre", seks kilometer utenfor kysten av Normandi i Frankrike.

- Denne kontrakten representerer et gjennombrudd for Aker Kværner Verdal. Det er et stort potensiale fremover i markedet for offshore vindenergi, og en vellykket leveranse til Multibrid kan derfor åpne for fremtidige prosjekter og leveranser fra Verdal, sier verftets direktør Bjørnar Skjevik i en pressemelding.

700 tonn hver

Kontrakten innebærer at Verdal-verftet skal gjøre alt arbeid fra og med innkjøp av materialer, til stålfundamentene plasseres ombord i transportfartøyet som skal frakte dem ut dit de skal plasseres.

Hvert stålfundament vil veie cirka 700 tonn, og være rundt 45 meter høye. De skal plasseres på 30 meters dyp.

Arbeid for 120 ansatte

De begynner med å forme materialet i november, og vil starte med å sette sammen de tre rørformede bena på hvert fundament i januar neste år.

De seks første fundamentene skal leveres i juli 2008, mens de som skal plasseres i Frankrike skal være ferdige til september samme år.

120 personer ved Aker Kværner Verdal vil iløpet av denne tidsperioden ha jobbet med havturbinene.

Kraft til 80.000

Multibrids M5000 vindturbiner har en merkeytelse på 5000 kW hver.

De 13 turbinene som skal leveres i 2008 vil levere kraft til rundt 80.000 husstander (fire pers. pr. husstand).

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.