OLJE OG GASS

Aker har siden 2010 mistet 17 Statoil-plattformer. Nå er det ingen igjen

Nå forventer de å redusere antall kontorer i Norge.

 Aker Solutions mistet vedlikeholdskontraktene på ni plattformer (klyngen nederst) i 2010 og 2011. I dag røk åtte nye (klyngen øverst).
Aker Solutions mistet vedlikeholdskontraktene på ni plattformer (klyngen nederst) i 2010 og 2011. I dag røk åtte nye (klyngen øverst). Bilde: Statoil/montasje
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
15. des. 2015 - 12:23

Aker Solutions ble den helt klart store taperen i dag, da Statoil tildelte hovedleverandøravtaler for vedlikehold og modifikasjon på installasjonene på norsk sokkel.

Avtalene hadde totalverdi på 24 milliarder kroner. Aker Solutions – som tidligere har vært en storspiller i dette segmentet – er ikke lenger på listen og fikk altså ikke karret til seg noen av Statoil-kronene.

Dette omtales av flere som dramatisk for Aker Solutions.

– Må være alvorlig

– Dette må være veldig alvorlig for Aker Solutions. Dette er ryggraden til MMO-businessen (vedlikehold, modifikasjoner og installasjoner, red.anm) deres, sier Markus Nævestad, prosjektleder i Rystad Energy.

Han sier at Aker Solutions nå blir nødt til å ta grep som følge av Statoils tildelinger i dag.

– Jeg vil tro at de må tilpasse selskapet til den nye virkeligheten. De har en del på britisk sokkel, samt kontrakter med andre operatører på norsk sokkel og de kommer til å være aktive fortsatt innen modifikasjon. Men det er naturlig å gjøre tilpasninger til markedet slik tildelingen her tilsier, sier Nævestad.

Ved forrige tildeling av hovedleverandører til vedlikeholdsoppdragene for Statoil, i 2010, fikk Aker Solutions åtte installasjoner i sin portefølje.

Dette er henholdsvis Snorre A og B, Gullfaks A, B og C, Visund A, Åsgard A og B. I tillegg fikk de vedlikehold og modifikasjon på Mongstad-anlegget.

Dette mistet Aker

Samtidig var det ved samme tildeling at tapsrekken startet for Aker Solutions MMO-avdeling. En oversikt Teknisk Ukeblad har sammenstilt med hjelp av Rystad Energy, viser at de i 2010 mistet en stor rekke oppdrag på installasjoner på norsk sokkel.

Disse er som følger:

Aker Solutions mistet de tre Statfjord-plattformene (A, B og C) til Aibel.

De mistet Brage til Apply Sørco.

I tillegg hadde man tidligere noe som het Aker Reinertsen, et samarbeidsprosjekt mellom Aker Solutions og Reinertsen. I 2010 gikk Heidrun herfra til Reinertsen, mens Norne og Kristin gikk fra Aker Reinertsen til Aibel.

Aker Solutions beholdt selv Åsgard-plattformene. Men de røk som nevnt i dag.            

I 2010 mistet Aker Solutions også de to Troll Olje-plattformene til Reinertsen (Troll B og C)

Forventer reduksjon i kontorer

Dagens kontraktstildelinger får alvorlige utfall for Aker Solutions, ifølge en pressemelding selskapet har sendt ut.

– Denne utviklingen vil påvirke hvordan vi organiserer vår norske virksomhet, sier Per Harald Kongelf, Norges-sjef i Aker Solutions.

– Vi forventer å måtte redusere antallet MMO-lokasjoner i Norge, sier han videre.

Aker Solutions har MMO-kontorer en rekke steder: Stavanger, Bergen, Trondheim, Kristiansund og Tromsø.

– Vi leverte et meget sterkt og kommersielt godt bud for hovedkontrakten. Vi er skuffet over utfallet, sier administrerende direktør i Aker Solutions, Luis Araujo i meldingen.

Overrasket konkurrent

– Det er overraskende at Aker Solutions ikke fikk noen ting.

Det sier Per Hatlem, som er administrerende direktør i Apply Sørco.

Blant installasjonene Aker Solutions i dag mistet, var Gullfaks-plattformene. Det var Apply Sørco som ble tildelt vedlikeholds- og modifikasjonsoppdragene her.

Hatlem er for øvrig svært fornøyd med Statoil-tildelingene i dag.

– Vi har gått fra å ha to til å ha ni installasjoner i vår portefølje. Det er vi veldig fornøyd med. For oss er det en fantastisk tildeling, sier Hatlem.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.