OLJE OG GASS

Aibel har jobbet her siden 1999. Denne uka glapp milliardkontrakten

400 jobber i fare.

Ekofisk-feltet er godt kjent for Aibel, som har hatt vedlikeholds- og modifikasjonskontrakter her siden 1999. Denne uken tapte de milliardkontrakten til Aker Solutions.
Ekofisk-feltet er godt kjent for Aibel, som har hatt vedlikeholds- og modifikasjonskontrakter her siden 1999. Denne uken tapte de milliardkontrakten til Aker Solutions. Bilde: Conoco Phillips
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
5. feb. 2016 - 09:17

Tidligere denne uken ble det kjent at Aker Solutions ble tildelt en kontrakt på mellom 1 og 3 milliarder kroner for vedlikehold og modifikasjon (V&M) på Eldfisk og Ekofisk av ConocoPhillips.

Kontrakten var kjærkommen for det nedbemanningsrammede V&M-segmentet til Aker Solutions.

Men frem til nå er det et annet selskap som har hatt V&M-oppdragene i Ekofisk-området: Aibel – som også er kraftig rammet av nedturen i oljebransjen – endte opp med å miste oppdragene, som de har hatt helt siden 1999.

– Dette er en kontrakt vi har hatt i mange, mange år. Først gjennom Ekofisk-alliansen i 1999, deretter vant vi kontraktene alene helt frem til nå, sier pressetalskvinne Bjørg Sandal til Teknisk Ukeblad.

Usikkert for 400

Aibel har hatt om lag 400 personer i arbeid, både offshore og på land, knyttet til Ekofisk- og Eldfisk-kontraktene.

– Det er klart at det betyr mye for oss når en slik kontrakt går tapt, sier Sandal.

Hun forklarer at det foreløpig ikke er klart hva som vil skje med de som er knyttet til kontrakten, rett og slett fordi det nå vil bli en gradvis nedtrapping før Aibel er ferdig med oppdragene for ConocoPhillips.

– Det blir en nedtrapping av arbeidet fra nå og ut året. De ønsker at vi skal gjøre flere jobber. Det betyr at vi har frem til nyttår på oss. Spesielt for medarbeiderne våre er dette viktig. Vi har nå litt tid til å se om vi kan rette oss inn mot nye oppgaver, ifølge Sandal.

Hun sier derfor at det nå er umulig å si om de 400 mister jobben.

– Det viktigste for oss nå er å vinne nye jobber. Samtidig er markedet så stramt nå at jeg ikke kan gi noen garanti for noe.

– Som vår egen lomme

– Hvordan er stemningen i organisasjonen nå?

– Det er klart, mange hadde innstilt seg på å vinne tilbake denne kontrakten. Dette ble tatt i mot med sorg over at vi ikke skal jobbe der lenger. Vi kjenner Ekofisk-området som vår egen lomme, sier hun.

Aibel har også vært gjennom flere runder med nedbemanning tidligere, og å tape denne kontrakten er noe medarbeiderne kjenner på kroppen.

– Det er skremmende for dem som har vært på kontrakten. Vi føler at vi kjenner Ekofisk veldig godt og mange har et tett forhold til området. Samtidig er det slik markedet er. Dette er spillereglene, sier Sandal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.