KARRIERE

AFP-pensjonister vil tilbake i jobb

Truls Tunmo
28. mars 2007 - 08:07

Det viser en undersøkelse foretatt blant tidligere yrkesaktive i alderen 50 til 74 år.

34 prosent av dem som kunne tenke seg å begynne å arbeide igjen, oppgir at bedre helse er det som skal til for å få dem tilbake i jobb.

– Her skiller AFP-pensjonistene seg radikalt fra gjennomsnittspensjonisten, sier direktør Erik Dalen i Synovate MMI.

Helse

- Bare åtte prosent av AFP-pensjonistene som kan tenke seg å gå tilbake i jobb svarer bedre helse, sier Dalen.

Synovate MMI har utført undersøkelsen for Senter for seniorpolitikk (SSP).

At jobben er interessant, oppgir de fleste AFP-pensjonistene som grunn til hvorfor de skulle begynne å jobbe igjen, ifølge Dalen.Et paradoks

– I en tid da behovet for arbeidskraft er stort, er det et paradoks at mennesker som både har arbeidsevne og arbeidslyst pensjoneres, sier direktør Åsmund Lunde i SSP.

Han mener det er viktig at lederne tar inn over seg at de faktisk har mulighet til å holde på flere 60-åringer om de bare legger forholdene til rette for et interessant jobbinnhold.

- Arbeidstakere som har mulighet til det, sier fort farvel til yrkeslivet om de ikke har det bra på jobben, sier Lunde i SSP.Slutter motvillig

Mange av dagens pensjonister har sluttet motvillig i jobben sin.

I undersøkelsen svarer 39 prosent at de ønsket å fortsette da de gikk av med pensjon. Ved utgangen av desember 2006 mottok nærmere 41 300 personer AFP, ifølge Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Det betyr at hver femte person mellom 62 og 66 år er AFP-pensjonist. Antallet AFP-pensjonister er nå rekordhøyt, og har økt med over 10 prosent på bare ett år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.