MILJØ

Advarer mot ukontrollert hogst av regnskog i Brasil

Åtte eks-miljøministre advarer mot hva som kan skje under Brasils nye president Jair Bolsonaro.

Regnskogen Amazonas blir stadig avskoget. På dette landområdet i Mato Grosso, vest i Brasil, skal det plantes soyabønner. Bildet er fra oktober 2015.
Regnskogen Amazonas blir stadig avskoget. På dette landområdet i Mato Grosso, vest i Brasil, skal det plantes soyabønner. Bildet er fra oktober 2015. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker/File Photo
10. mai 2019 - 18:00

Avskogingen i Amazonas kan øke ukontrollert under Brasils nye president Jair Bolsonaro, advarer åtte av landets tidligere miljøministre.

I en uttalelse sier de tidligere ministrene at Bolsonaro har svekket landets miljødepartement.

Ansvar for skog og vannressurser er i stedet overført til landbruksdepartementet. Svært mye regnskog hogges ned i Brasil hvert år for å gjøre plass til nytt jordbruksland.

– Vi risikerer en ukontrollert økning i avskogingen, advarer eks-ministrene.

Utrydder dyr og endrer nedbørsmønstre

Tidligere miljøminister og presidentkandidat Marina Silva mener Brasil for første gang har en regjering som prøver å «ødelegge alt som tidligere er gjort».

Hun hevder Bolsonaro-regjeringen er i ferd med å gjøre Brasil til et land som bidrar til «utryddelse av framtida». Avskoging i Amazonas fører både til store klimautslipp og utryddelse av dyr og planter – i tillegg til at nedbørsmønstre andre steder i Brasil kan endre seg.

På verdensbasis ble det i fjor hogd ned regnskog i områder som til sammen er på størrelse med England, ifølge tall fra Global Forest Watch. Mesteparten av avskogingen skjedde i Brasil, til tross for at avskogingen her fortsatt er lavere enn ved årtusenskiftet.

Kinesiske Byd Dolphin var blant modellene som sendte salget oppover, et typisk eksempel på at elbilkundene foretrekker ikke alt for små SUV-er.
Les også

Enorme forskjeller i interessen for elbiler

Klimafornekter

Sterkt høyreorienterte Bolsonaro har tidligere gjentatte ganger sådd tvil rundt forskningen på klimaendringene. Han har også anklaget brasilianske miljøorganisasjoner for å la seg påvirke av utenlandske interesser.

Norge har det siste tiåret støttet bevaring av regnskog i Brasil og andre land med store pengesummer.

En pall med laks gjøres klar til å lastes om bord i et fly. Spesielt flyfrakten til Kina økte kraftig i fjor.
Les også

Flyfrakten av sjømat til Kina økte kraftig tross flyforbud

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.