MILJØ

Advarer mot ukontrollert hogst av regnskog i Brasil

Åtte eks-miljøministre advarer mot hva som kan skje under Brasils nye president Jair Bolsonaro.

Regnskogen Amazonas blir stadig avskoget. På dette landområdet i Mato Grosso, vest i Brasil, skal det plantes soyabønner. Bildet er fra oktober 2015.
Regnskogen Amazonas blir stadig avskoget. På dette landområdet i Mato Grosso, vest i Brasil, skal det plantes soyabønner. Bildet er fra oktober 2015. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker/File Photo
10. mai 2019 - 18:00

Avskogingen i Amazonas kan øke ukontrollert under Brasils nye president Jair Bolsonaro, advarer åtte av landets tidligere miljøministre.

I en uttalelse sier de tidligere ministrene at Bolsonaro har svekket landets miljødepartement.

Ansvar for skog og vannressurser er i stedet overført til landbruksdepartementet. Svært mye regnskog hogges ned i Brasil hvert år for å gjøre plass til nytt jordbruksland.

– Vi risikerer en ukontrollert økning i avskogingen, advarer eks-ministrene.

Utrydder dyr og endrer nedbørsmønstre

Tidligere miljøminister og presidentkandidat Marina Silva mener Brasil for første gang har en regjering som prøver å «ødelegge alt som tidligere er gjort».

Hun hevder Bolsonaro-regjeringen er i ferd med å gjøre Brasil til et land som bidrar til «utryddelse av framtida». Avskoging i Amazonas fører både til store klimautslipp og utryddelse av dyr og planter – i tillegg til at nedbørsmønstre andre steder i Brasil kan endre seg.

På verdensbasis ble det i fjor hogd ned regnskog i områder som til sammen er på størrelse med England, ifølge tall fra Global Forest Watch. Mesteparten av avskogingen skjedde i Brasil, til tross for at avskogingen her fortsatt er lavere enn ved årtusenskiftet.

I mange land har frykten for Russland og president Vladimir Putin dalt det siste året, viser en ny rapport
Les også

Sikkerhetsrapport: Frykten for Russland daler – klimafrykten øker

Klimafornekter

Sterkt høyreorienterte Bolsonaro har tidligere gjentatte ganger sådd tvil rundt forskningen på klimaendringene. Han har også anklaget brasilianske miljøorganisasjoner for å la seg påvirke av utenlandske interesser.

Norge har det siste tiåret støttet bevaring av regnskog i Brasil og andre land med store pengesummer.

Industriminister og sjef for De forente arabiske emiraters statlige oljeselskap, Sultan al-Jaber, leder FNs 28. klimatoppmøte. Her fra World Government Summit i Dubai i februar.
Les også

Klimamøte ledes av oljesjef som vil fase ned fossil energi – men ikke for raskt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.