OLJE OG GASS

Advarer mot nye oljeinvesteringer: – Vi kommer ikke til å trenge mer olje enn vi allerede har oppdaget

Toppøkonom mener det grønne skiftet skjer raskere enn ventet.

Oseberg-feltet i Nordsjøen. Tidligere sjeføkonom i Verdensbanken, Nicholas Stern, advarer mot nye oljeinvesteringer nå.
Oseberg-feltet i Nordsjøen. Tidligere sjeføkonom i Verdensbanken, Nicholas Stern, advarer mot nye oljeinvesteringer nå. Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix
20. sep. 2018 - 13:26

Nye investeringer i olje er ingen god idé, mener tidligere sjeføkonom i Verdensbanken, Nicholas Stern. Det grønne skiftet skjer raskere enn ventet.

– Vi kommer ikke til å trenge særlig mye mer olje enn vi allerede har oppdaget. Så det å lete etter mer olje gir ikke noe særlig mening. Fremtiden ligger andre steder, sier Stern til NRK.

Den britiske økonomiprofessoren sitter blant annet i ekspertpanelet til New Climate Economy , som la fram sin siste klimarapport på en klimakonferanse i San Francisco i forrige uke, der blant annet klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) var til stede.

Rapporten, som er finansiert av en rekke land, deriblant Norge, konkluderer blant annet med at olje vil bli langt mindre relevant i nær framtid.

– Avgjørende med nye funn

Men ifølge den internasjonale olje- og gasspublikasjonen Upstream (krever innlogging) kan Norge kan nå tidenes høyeste olje- og gassproduksjon mellom 2022 og 2024. Statsminister Erna Solberg (H) sier til Upstream at nivået på den norske produksjonen er «historisk høyt».

Samtidig advarer hun i en artikkel som blir publisert torsdag, om at olje- og gassinvesteringene kan falle brått etter 2020.

– Det er avgjørende at det blir gjort nye store funn, sier hun til Upstream.

Raskt grønt skifte

New Climate Economy-rapporten slår på sin side fast at det grønne skiftet går langt raskere enn ventet.

– Utviklingen går utrolig mye fortere enn selv verdens fremste analytikere hadde ventet. Vi ser det med den hurtige spredningen av elbiler og fornybar energi. Mellom 2009 og 2017 har prisen på solkraft falt med 86 prosent, mens prisen på vindkraft har gått ned 67 prosent, sier Helen Mountford, som har ledet arbeidet med rapporten, til NRK.

Ifølge rapporten må verden i løpet av de neste to-tre årene legge om hele sin infrastruktur til å bli fornybar og bærekraftig om man skal ha håp om å unngå mer enn to graders global oppvarming.

Stern tror samtidig at gass fortsatt vil være en del av energimiksen, muligens fram til midten av århundret.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.