OLJE OG GASS

Aasta Hansteen-utbyggingen er i gang

Første stålet til understellet kuttet i Sandnessjøen i dag.

I dag var Statoil- og Aker Solutions-ansatte, ordførere og presse samlet ved Aker Solutions-anlegget i Sandnessjøen. Der fikk de overvære det første steget i fabrikkeringen av havbunnsrammene til Aasta Hansteen-feltet, som ligger i Norskehavet.

– Dette er de største komponentene som skal installeres under vann. Det vi gjør i dag er en av de viktige tingene vi setter i gang med i dette prosjektet, sier Helge Hagen, prosjektleder for subsea-utbyggingen på Aasta Hansteen i Statoil, til Teknisk Ukeblad.

Les også: Dette er de 9 viktigste utbyggingene for oljebransjen

Prosjektleder Severin Lindseth i Aker Solutions sier at rammene er omtrent 20 meter x 23 meter og har en høyde på 16 meter. Hver ramme står på et skjørt med en diameter på 7,5 meter som stikker 20 meter ned i havbunnen.

Viktig utbygging

Aasta Hansteen er det viktigste og et av de dyreste gassprosjektene på norsk sokkel siden Snøhvit og Ormen Lange. Rundt 60 milliarder skal brukes på utbyggingen.

Her skal blant annet verdens største Spar-plattform tas i bruk. I tillegg skal den nordligste gassrørledningen på norsk sokkel, Polarled, bygges ut.

Les også: Aasta Hansteen: Krevende, dyrt og usikkert

Arbeidsplasser nordover

Totalt skal 200 personer jobbe med prosjektet på Helgelandskysten. I Mo i Rana skal 50 personer hos Momek bygge 25 sugeankre som skal forankre den 70.000 tonn tunge plattformen, mens 100 stykker hos Wasco Energy skal påføre 40.000 enkeltrør fra rørledningen Polarled et beskyttende lag av armeringsjern og betong før rørene installeres på havbunnen.

Rundt 50 personer skal jobbe med havbunnsrammen i Sandnessjøen.

Spesiell

Prosjektleder Lindseth i Aker Solutions peker på flere ting som gjør havbunnsrammene spesielle.

  • Rammene er laget for installasjon og vedlikehold av juletrær uten bruk av guide wire. Det brukes et nytt system som er bedre tilpasset vanndyp og værforhold.
  • Skjørtet installeres først, deretter blir rammen installert oppå skjørtet.
  • Manifolden for hver ramme installeres etter at rammen er installert.
  • Oppkobling mot navlestreng (umbilical) og rør på havbunnen (flowlines) skjer med et nytt sammenkoblingsystem.

Krevende

Vanndybden på 1300 meter gjør Aasta Hansteen til den dypeste feltutbyggingen på norsk sokkel. Det stiller store krav til utstyret.

– Det er minusgrader på havbunnen, og mye av utstyret må spesialdesignes. Det dypvannsdesignet vi utvikler har ikke blitt bygd tidligere. Vi har en litt ny type standard for bruk langs norskekysten og en templateløsning i dette prosjektet som ikke er så vanlig på dypt vann, sier Helge Hagen i Statoil.

Les også: Kværner sikrer enda et Aasta Hansteen-oppdrag

Spar-plattform kobles opp ved Stord

Tidenes 8. største utbygging, men liten interesse fra media

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.