ENERGI

Aasland: Standardavtaler på strøm kan være på plass denne uka

– Vi skal ha strømavtaler som alle kan forstå, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) vil ha slutt på at strømselskaper bryter regelverket og lurer kunder inn i dyre strømavtaler.
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) vil ha slutt på at strømselskaper bryter regelverket og lurer kunder inn i dyre strømavtaler. Foto: Terje Pedersen/NTB
20. feb. 2023 - 10:18

Allerede denne uka kan en standardavtale for spotpris på strøm være på plass. Alle selskapene må tilby den samme avtalen.

Mandag morgen møtte Aasland og barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) bransjeorganisasjonen Fornybar Norge, samt Distriktsenergi og Samfunnsbedriftene energi for å diskutere et forslag til en standard spotprisavtale.

– Organisasjonene har jobbet godt og konstruktivt og har fått på plass en standard spotprisavtale som de kan tilby strømsalgselskapene i løpet av denne uka. Dette kan være i markedet i løpet av veldig kort tid, kanskje allerede denne uka, sier Aasland til NTB.

Enklere for kundene

Den siste tida har strømselskaper fått mye kritikk, blant annet for å lure strømkunder inn i dyre avtaler de ikke har forutsetninger for å skjønne.

En standard spotprisavtale betyr at det eneste som kan skille selskapene, er hvor stort påslag de har per kilowattime, samt månedsavgiften.

Det vil gjøre det mye enklere for strømkunder å sammenligne avtalene, mener Aasland.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (til venstre) og olje- og energiminister Terje Lien Aasland har ulik oppfatning av om strømkablene mellom Norge og Danmark børr fornyes når de blir utdatert om et par år.
Les også

Danskene reagerer på Vedums ønske om å kutte kraftkabler

– Det er et virvar av ulike strømavtaler, og det er utrolig komplisert å forholde seg til alle avtalene som foreligger. Én standard avtale i samtlige selskaper vil gjøre det mye enklere for kundene, sier han.

Skjerper reglene

Aasland har tidligere varslet at han vil skjerpe reaksjonene overfor selskaper som bryter regelverket. Dem er det «urovekkende» mange av, har han tidligere uttalt.

– Nå har vi sendt dette oppdraget til reguleringsmyndigheten (REM), som regulerer konsesjonene, og bedt dem se på hvordan konsesjonene kan bli vanskeligere å få og lettere å miste, sier han.

Svaret kan komme før sommeren, ifølge statsråden.

– Da kommer vi til å iverksette tiltak også på det området, sier han.

Må selv sjekke avtaler

Fornybar Norge mener den nye standardavtalen er bra for både strømkunder og strømselskaper.

Den gjør det lettere å orientere seg i markedet og skjerper konkurransen, sier direktør for produksjon og marked i Fornybar Norge, Toini Løvseth.

– Når man sammenligner epler med epler, så blir det jo skarpere konkurranse mellom de ulike leverandørene. Men den utfordringen tar de, sier hun til NTB.

Samtidig må vanlige strømkunder selv sørge for at de får den beste avtalen, understreker hun – og oppfordrer alle til å sjekke.

– Det er veldig enkelt å bytte strømavtale, det et gjort på et øyeblikk, sier Løvseth.

Stortingets vedtak om å åpne opp for gruvedrift på havbunnen har vakt oppsikt både i Norge og internasjonalt. I Oslo var det en større demonstrasjon utenfor Stortinget. Nå lobber norske politikere for å snu negative holdninger i EU.
Les også

Norge prøver å gjøre EU-politikere positive til gruvedrift på havbunnen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.