NATURVITENSKAP

Å bo alene skader hjertet

FORSKJELLER: En skilsmisse rammer mennenes fysiske tilstand hardest, mens kvinnene faktisk kan komme styrket ut av det, hevder danske forskere.
FORSKJELLER: En skilsmisse rammer mennenes fysiske tilstand hardest, mens kvinnene faktisk kan komme styrket ut av det, hevder danske forskere. Bilde: Illustrasjon
Mona StrandeMona StrandeJournalist
14. aug. 2006 - 15:18

I undersøkelsen, som er gjennomført ved Århus Universitetssykehus, har forskerne sett på sammenhengen mellom hjerteproblemer og sivilstatus.

Men i tillegg til å finne ut at det ikke er bra for hjertet å bo alene, antyder resultatene at en skilsmisse kan være godt for hjertet. Men det er bare hvis du er kvinne.

Omfattende studie

Kirsten Nielsen og hennes kolleger har brukt informasjon fra den danske helsedatabasen, og hentet ut data om folk fra 30 til 69 år som bor i Århus. De gjennomgikk legejournaler fra 138.000 personer over to år.

Teamet håpet å forstå risikofaktorene som gjør enkelte mennesker mottakelige for hjertesykdommer som fører til anfall og brå og uventede infarkt.

Utsatt gruppe

Studiene viser at menn som bor alene og er over 50 år gamle, og aleneboende kvinner over 60, er mest utsatt.

Denne gruppen utgjorde bare åtte prosent av den studerte befolkningen, men sto samtidig for mer enn 96 prosent av alle dødsfall iløpet av en måned etter de hadde blitt diagnostisert med hjertesykdommene.

Livsstil viktig

Risikoen for hjertesykdommer var mer enn doblet for de som bodde alene, sammenlignet med de som bodde sammen med noen.

Ifølge New Scientist tror Nielsen årsaken kan være at de som bor alene oftere røyker, spiser usunt og øker alkoholinntaket. Samtidig har disse menneskene kanskje vanskeligere for å benytte sosiale nettverk, og blir lett isolert.

Skilsmisse bra for kvinner

Imidlertid hadde de rundt 10.000 kvinnene som var skilt 40 prosent mindre risiko for hjertesykdommer, sammenlignet med resten av kvinnene.

Men forskerne har ingen opplysninger om hvorvidt disse kvinnene har giftet seg på nytt.

Kjønnsforskjeller

Nielsen sier at kvinner som går ut av et ulykkelig ekteskap tydelig får bedre helse, men en lignende effekt var ikke å se blant de rundt 8.000 skilte mennene i undersøkelsen.

De hadde, i motsetning til kvinnene, større risiko for hjertesykdommer etter en skilsmisse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.