DATATELE

98 % bredbånd i år

FLERE LØSNINGER: DSL er ikke nok dersom hele Norge skal få bredbåndsdekning. Det forventes at også radiobasert bredbånd i 5,4 Ghzbåndet, CDMA450 aksess og noe toveis satellittaksess må tas i bruk.
FLERE LØSNINGER: DSL er ikke nok dersom hele Norge skal få bredbåndsdekning. Det forventes at også radiobasert bredbånd i 5,4 Ghzbåndet, CDMA450 aksess og noe toveis satellittaksess må tas i bruk. Bilde: Trond Heggelund

Høsten 2006 var dekningen rundt 95 prosent.

Ny rapport

Med nye statlige midler, som ble fordelt i januar i år, mener Regjeringen de skal gå forbi 98-prosenten før utgangen av året.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet har bestilt en ny ekstern rapport fra Nexia, og det er denne rapporten som viser de oppdaterte tallene om fremdrift i bredbåndsdekningen.

Næringsvekst en årsak

Nexia skriver i rapporten at dekningen vil øke i 2007 som følge av Ice sin utbygging av CDMA450-nettet, tildeling av nye Høykom-midler og fortsatt vekst i DSL-dekningen.

Utbyggingstakten antas å bli nokså jevn over hele året, men med en liten overvekt i andre halvår. Presset utbyggingskapasitet og hardere skattlegging av bredbåndsutstyr omtales som forhold som vil kunne bremse utbyggingstakten.

Kan bli billigere

Rapporten viser også at kostnadene ved full dekning er mindre nå enn tidligere forventet. For ett år siden ble kostanden anslått til et sted mellom 800 millioner og 1 milliard kroner. Nå er anslaget nedjustert til 500 millioner kroner.

Det er den estimerte totalkostnaden, og ikke behovet for statlig støtte som vil være vesentlig lavere. De siste årene har den statlige støtteandelen vært rundt 40 prosent.

Ikke nok med DSL

Nå blir det opp til Regjeringen å se på hvordan de vil dekke de siste to prosentene.

DSL er den mest brukte aksessmetoden for bredbånd i Norge, men for å oppnå full dekning må flere løsninger kombineres. Nexia mener det blir nødvendig å kombinere trådbaserte nett med radiobaserte nett, og har derfor lagt opp til en miks av DSL, radiobasert bredbånd i 5,4 Ghzbåndet, CDMA450 aksess og noe toveis satellittaksess i sine beregninger.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.