KRAFT

97 enorme vindturbiner på 6 MW settes opp utenfor Tyskland

Montering: Her monteres rotorbladene på nacellen til Siemens 6 MW direktedrevne turbin. Denne turbinen er en av to som testkjøres utenfor Storbritannia.
Montering: Her monteres rotorbladene på nacellen til Siemens 6 MW direktedrevne turbin. Denne turbinen er en av to som testkjøres utenfor Storbritannia. Bilde: Paul Langrock Agentur Zenit
18. nov. 2013 - 18:14

Siemens Wind Power fikk i dag en gigantordre på 16,4 milliarder kroner, da Dong Energy valgte turbintype for de planlagte havvindparkene Gode Wind 1 og utenfor Tyskland.

Siemens skal levere 97 av sine D6 direktedrevne vindturbiner, som har en kapasitet på hele 6 MW og en rotordiameter på 154 meter.

Les også: 90 prosent av kraftselskapenes overskudd har blitt tatt ut som utbytte

Største noensinne

De to havvindparkene ligger 45 kilometer utenfor kysten av Tyskland og vil ligge i umiddelbar forlengelse av Borkum Riffgrund 1-prosjektet som Dong også er i ferd med å oppføre.

Gode Wind 1 og 2 blir henholdsvis 330 MW og 252 MW.

– Investeringen blir vår største noensinne og vil konsolidere vår posisjon som ledende innen offshore vindenergi, sier konserndirektør og ansvarlig for vindkraftaktivitetene i Eon, Samuel Leupold.

Når Gode Wind står ferdig i løpet av siste halvdel av 2016, vil Dong ha rundt 3,5 GW havvind i sin portefølje. Konsernet har imidlertid langt større ambisjoner.

– Dette er en veldig stor investering for oss og for vindindustrien generelt. Vi har et mål om å nå en kapasitet på 6,5 GW havvind innen 2020. Dette er et betydelig skritt på veien, sier pressetalsmann Rune Birk Nielsen i Dong Energy til Teknisk Ukeblad.

Les også: Hydrogen fra tysk vindkraft kjøres inn i gassnettet

Eksklusivt selskap

Gode Wind 1 og 2 er blant få vedtatte og igangsatte vindparker til havs som tar i bruk så store turbiner.

I tillegg er Dong i ferd med å oppføre den samme turbintypen utenfor Storbritannia, en 210 MW stor havvindpark som går under navnet Westermost Rough.

Andre aktører som har satset høyt er Repower, som i juli fullførte installeringen av 48 enorme 6,15 MW vindturbiner utenfor den belgiske kysten, i vindparken som går under navnet Thornton Bank.

Enda større turbiner er også under utvikling og testing. Sør-Koreanske Samsung Heavy Industries har nettopp tauet ut en 7 MW turbin utenfor Skotland.

Dette skal ifølge Rechargre være verdens største vindturbin som er bygget, med en rotordiameter på svimlende 171 meter.

Les også: Dagmar-rammet kraftselskap får stryk for manglende beredskap

Viktig for kostnadene

Bruk av større havvindturbiner anses å være avgjørende for at aktører i havvindindustrien skal klare å redusere det skyhøye kostnadsnivået, som har gått i gal retning de siste årene.

– Mange mener at økt turbinstørrelse er en av faktorene hvor det er mest å hente kostnadsmessig. Det er flere som nå tester ut turbiner i denne størrelsen. At så store turbiner tas i bruk når havvindparker etableres, er et skritt i riktig retning for havvindindustrien generelt, sier fornybarrådgiver Carl Sixtensson i DNV GL (tidligere DNV Kema) til Teknisk Ukeblad.

Dong Energy mottar en fast pris per kWh produsert elektrisitet de første ti driftsårene til Gode Wind 1 og 2.

Prosjektet er oppført under det tyske støtteregimet Stauchungsmodell, som skal stimulere rask oppsetting av havvindparker innen utgangen av 2017. Etter ti år får selskapet markedspris.

– Vi har stadig håp om at den nye tyske regjeringen vil legge fram holdbare investeringsvilkår for perioden etter 2017. For en industri med prosjekter med en levetid på 30 år, er det helt avgjørende å få skapt transparente investeringsvilkår også for perioden etter 2017, sier Samuel Leupold.

Les mer om havvind på www.tu.no/tema/havvind

Les også:

– Solkraftforskning brukes som unnskyldning for å ikke gjøre noe

– Norsk vannkraft bør erstatte svensk kjernekraft

Fullskala flytende havvindturbin i gang utenfor Japan  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.