BYGG

84 prosent av norske byggefirmaer tror 2014 blir bedre enn 2013

Ny spørreundersøkelse viser optimisme i den norske byggenæringen.
Ny spørreundersøkelse viser optimisme i den norske byggenæringen. Bilde: Colourbox
3. feb. 2014 - 17:02

En omfattende spørreundersøkelse som Byggenæringens Landsforening, BNL, har gjennomført blant sine 3600 medlemsbedrifter viser stor optimisme.

Flere frykter fremtiden

Drøyt 1000 bedrifter svarte på undersøkelsen, som dermed er representativ. Hele 84 prosent tror 2014 blir like bra eller bedre enn 2013, mens 15 prosent frykter at 2014 blir et vanskeligere år.

– Den siste gruppen, som frykter forverring, har økt med seks prosent siden forrige undersøkelse, sier Audun Lågøyr, direktør i avdeling for næringspolitikk i bransjeorganisasjonen.

Les også: – Dette er fremtidens byggemateriale

Boligprodusentene og entreprenørene optimister

Blant de mest optimistiske selskapene er entreprenørene, treindustrien og boligprodusentene. Tradisjonelle håndverksbedrifter dominerer blant den gruppen som frykter dårligere omsetning i 2014.

– Vi spurte blant annet om bedriftene hadde mistet oppdrag til noen som jobber svart. En tredjedel svarte ja på det, og det var hovesakelig håndverksbedrifter.

Lågøyr sier at det er et viktig styringssignal for BNL, og at organisasjonen vil fortsette kampen mot svart arbeid.

Les også: Ny teknologi gir 25 prosent lettere gipsplater

POSITIV: Audun Lågøyr i BNL forteller at flertallet i byggenæringen ser lyst på 2014. Likevel har andelen som frykter fremtiden økt. Svart arbeid får skylden.
POSITIV: Audun Lågøyr i BNL forteller at flertallet i byggenæringen ser lyst på 2014. Likevel har andelen som frykter fremtiden økt. Svart arbeid får skylden.

Ber om mer tilsyn og skattefradrag

– Det er en av våre viktigste saker. Vi kjemper for ROT-fradrag (rehabilitering, oppussing, tilbygg, red.anm.) som vil gi skattelette til de som kjøper hvitt. Så ønsker vi kvalifikasjonskrav for å selge håndverkstjenester og i tillegg ønsker vi samordnete tilsyn fra politi, skattemyndigheter og arbeidstilsynet, sier Lågøyr.

Les også:

– Profesjonelle kunder bestiller produkter som var vanlige rundt første verdenskrig

Denne beskytter gruvearbeidere verden over

Dette er Google Maps i samarbeid med Lego  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.