NASJONALE TURISTVEGER

81 arkitekter vil lage attraksjoner for Nasjonale turistveger

54 arkitekter og 27 landskapsarkitekter har meldt sin interesse.

Oscarshaug på Sognefjellet, som ble fullført i 2020. Arkitekt: Jensen & Skodvin Arkitektkontor.
Oscarshaug på Sognefjellet, som ble fullført i 2020. Arkitekt: Jensen & Skodvin Arkitektkontor. Foto: Lars Grimsby
6. okt. 2022 - 16:18

Statens vegvesen utlyste nylig en tredje runde for å finne nye formgivere til turistveiprosjekter som planlegges gjennomført i perioden 2023-2029.

Totalt har 54 arkitekter og 27 landskapsarkitekter nå meldt sin interesse for å inngå avtale med Nasjonale turistveger om å utvikle stoppesteder, utsiktspunkter, rasteplasser og servicebygg i ny moderne design, heter det i en pressemelding fra Vegvesenet.

Tilsvarende utlysinger av avtaler med arkitekter og landskapsarkitekter ble gjennomført i 2014 og 2007.

Tyrvefjøra i Hardanger, fullført i 2022. Arkitekt: Helen & Hard Arkitekter. <i>Foto:  Harald Christian Eiken</i>
Tyrvefjøra i Hardanger, fullført i 2022. Arkitekt: Helen & Hard Arkitekter. Foto:  Harald Christian Eiken

Formålet med anskaffelsen er å inngå rammeavtaler med et utvalg av de nye søkerne for å formgi framtidige turistveiprosjekter spredt over landet. De skal velges ut av en jury sammensatt av representanter fra Nasjonale turistveger, arkitekturrådet, NLA og NAL. Søkerne vil bli vurdert på bakgrunn av tidligere utførte prosjekter og en orientering om det enkelte kontoret. Rammeavtaler kommer deretter til å inngås med seks til ti nye kontorer. Tildeling av enkeltkontrakter innenfor rammeavtalen vil som regel skje ved fornyet konkurranse mellom arkitektene som har blitt inkludert i avtalen.

– Statens vegvesen har som byggherre gjennom Nasjonale turistveger i alle år hatt som ambisjon å bidra til å utvikle arkitektfaget i Norge, forteller Fredrik Fløgstad på Turistvegseksjonen i meldingen.

– 81 søkere er en respektabel og inspirerende bekreftelse på interessen for å delta i Statens vegvesens turistveiprogram, sier Fløgstad.

Utviklingen av attraksjonen Nasjonale turistveger har pågått i snart tre tiår med i alt 175 realiserte prosjekter ved utgangen av 2022. Så langt har et 50-talls formgivere deltatt i arbeidet med å gjøre Nasjonale turistveger til en attraksjon som vekker oppsikt langt utenfor Norge og bidrar til å styrke næringen i distriktene.

Det geotermiske anlegget skal bygges i Nakuru-regionen i Kenya.
Les også

Norfund-prosjekt: Skal gi strøm til 1,3 millioner i Kenya

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.