GUIDER

8 spareråd: Her kan du kutte hvis inntekten faller brått

En forbrukerøkonom og en supersparer gir sine beste råd til hvordan du kan få oversikt og hvor du kan spare.

Supersparer Lise Vermelid Kristoffersen og forbrukerøknom Derya Incedursum.
Supersparer Lise Vermelid Kristoffersen og forbrukerøknom Derya Incedursum. Foto: ngeborg Løvlie/Nordea
1. apr. 2020 - 16:04

Karriere360° og Teknisk Ukeblad Media ønsker å være til hjelp for de av våre lesere som har havnet i en vanskelig situasjon som følge av koronakrisen. Derfor publiseres denne artikkelen åpent for alle.

Ingeniører tjener i gjennomsnitt ikke dårlig, men alle som opplever et brått inntektsfall ved permittering må gjøre noen grep.

– Man har tilpasset levestandarden til den lønnen man har. Noen må gjøre en omveltning, sier forbrukerøkonomi Nordea Derya Incedursun.

I oljebransjen, der permitteringene har vært mange, var gjennomsnittslønn i 2019 på rundt en million.

I verste fall, etter regjeringens siste endringer, kan du være permittert i ett år med en årslønn på godt under 400.000. Hos Nav kan du lese oppdatert informasjon om regelverket rundt permittering.

Incedursun ville sett på økonomien med et lengre tidsperspektiv.

– Jeg ville nok ikke tatt dette dag for dag eller uke for uke. Jeg ville nok planlagt for redusert inntekt ut året, sier hun.

– Den økonomiske aktiviteten har stoppet i samfunnet, og man vet ikke hvor fort vi kommer i gang igjen.

Spareeksperten: En krise for familien

Forfatter Lise Kristoffersen har skrevet boka Pengesnakk og har i halvannet år hatt en podcast der hun intervjuer eksperter og deler egne erfaringer som sparer. 

Hun har forståelse for at også folk med gjennomsnittlig til høy lønn får problemer med økonomien sin etter en permittering, rett og slett fordi pengebruken vår står i forhold til inntekten.

– En permittering kan være krise for de familiene det gjelder, sier Kristoffersen.

Hennes råd er å starte med å få oversikt over hva som blir den nye økonomien, og starte med Navs dagpengekalkulator, pc, blokk og penn. Hva du har å rutte med har betydning for hva du skal gjøre videre, for eksempel med avdragene på boliglånet. 

Og husk at feriepengene kommer og er basert på fjorårets inntekt. 

– Vi bruker ikke penger i hverdagen som før. Det er ikke sikkert det ser så mørkt ut, sier Kristoffersen. 

Zygizo, sensor, snø, snølast, tyngde, vekt, hytta, taket, hyttetak, måke, skred, ras, smartby, vanninnhold, Trond Spande, Magnar Aske
Les også

Dennne oppfinnelsen sier ifra når du bør måke taket

1. Boliglånet

Hvis du har høy inntekt, har du kanskje tilpasset deg det med et boliglån som blir vanskelig å betjene med lavere inntekt.

Bankene kan tilby avdragsfrie perioder, men rentene tikker og går. For de som blir permittert og får stram økonomi kan en avdragsfri periode komme godt med. Utgifter til boliglånet med en avdragsfri periode kan bli mer enn halvert, fordi du bare betaler ned på rentene.

– Hvis du klarer å betjene boliglånet, bør du ikke be om avdragsfrihet. Da forlenger du tiden det tar å nedbetale lånet, og det blir mer renter totalt, sier Incedursun.

Så hvis du er så heldig at du har en bufferkonto, ja, den som alle har mast om at du skal ha i alle år, da kan ta av for å betale boliglånet.

– Men ikke bruk opp hele bufferen på boliglånet. Man vet ikke hvor lenge denne situasjonen kommer til å vare, sier Incedursun. Hvis du har dyr gjeld i tillegg, kan det være smart å prioritere å betale ned dette først og heller be om en avdragsfri periode på boliglånet.

Kristoffersens erfaring er at du må følge med på hvilken rentenedsettelse banken gir akkurat deg.

– Selv om banken sier at de setter ned utlånsrenten med 0,85 prosent, er det ikke sikkert de gjør det for alle kunder, sier hun. Hvis du ser at en annen bank har lavere rente, er det  enkleste å ta kontakt med egen bank og be om at de tilbyr deg det samme. Da slipper du alt det praktiske som følger med å bytte bank.

Kristoffersen legger til at for alle som frykter å bli permittert, men som ennå er i full jobb, er dette en god tid for å fylle opp en bufferkonto. Penger som vanligvis går til barnehage, skolefritidsordning, ferie, kultur og shopping, er nå penger som kan spares.

Karl Strømsem og Morten Lyssand
Les også

Merd blåste bort, men de gir seg ikke: – Vi har vel stort sett feilet

2. Forbruk

Kristoffersen mener at det faktisk kan være enklere å spare store beløp ved å spare litt mange steder, heller enn å ta en stor jafs av ett område.

– De små beløpene har noe å si. Det kan virke som småbeløp når man betaler 179 kroner for Netflix i en måned, men når du ganger det opp til et år, blir det mer. Det er en stor omstilling hvis du har hatt god inntekt, sier hun.

Selv om vi fortsatt kan handle på nett, og mange har brukt formuer på dopapir, mel og hermetikk, er det lett å redusere forbruket i disse dager når veldig mye er stengt.

Samtidig er det et dilemma at samfunnet er avhengig av at vi fortsetter å kjøpe varer og tjenester av hverandre.  

– Mange sier at du skal støtte økonomien og fortsette å være medlem av et treningssenter. Men du må sikre deg selv før du redder samfunnsøkonomien, sier hun.

Kristoffersen anbefaler å se på mange små områder der gode rutiner gir stor innsparing sett for eksempel over et år, for eksempel:

  • Å planlegge innkjøp og handle et par ganger i uka, og ikke minst legge en plan for når maten skal spises.
  • Rullere på hvilken strømmetjeneste du bruker.
  • Vurdere å bake eget brød, og spare mange turer i butikken.
  • Selge ting på finn.no og andre kjøp og salg-tjenster (og følg anbefalinger for å hindre smitte).
Les også

Vil forenkle kartleggingen av havbunnsmineraler: – Blir som når små barn tegner etter prikker

3. Kredittkortgjeld og smålån

Alle som har sett Luksusfellen har fått med seg at forbrukslån og kredittkortgjeld heller bør samles i ett stort lån i en vanlig bank.

Det kalles refinansieringslån. Det er mange tilbydere som konkurrerer om å gi deg de beste lånevilkårene.

– Ta alltid kontakt med banken din først for å få et tilbud på et refinansieringslån. Så kan du sammenligne tilbudet fra banken din med det du får andre steder, anbefaler Incedursun.

Kristoffersen understreker at det er bra å samle lån der du får lavest mulig rente, men det er enda bedre å betale ned smålån.

– De som ikke er permittert, bør jobbe for å få ned dyr gjeld nå, så den er betalt ned hvis de må over på dagpenger om noen måneder. 

Mer lån på boligen kan lønne seg mer enn et refinansieringslån.

– Nå sier ikke jeg at banken din vil si ja til det, men det er verdt et forsøk, sier Incedursun.

4. Forsikringer

Incedursun anbefaler å gå gjennom forsikringene dine og se på hva du har behov for, og vurdere om du kan kutte ned på noe.

– Hvis du har reiseforsikring, for eksempel, kan du veie fordelene med den opp mot forsikringen du kan få når du betaler med kredittkort.

Noen forsikringsinnbetalinger kommer sjeldnere enn en gang i måneden. Hvis det er et problem å få betalt, kan du ta kontakt med forsikringsselskapet og be om å få mindre og hyppigere innbetalinger.

Kristoffersen ville vært forsiktig med å kutte i forsikringer.

– Det er litt risikabelt å kutte mye i forsikringer. Når økonomien er dårlig, er man enda mer sårbar hvis det skjer noe, sier Kristoffersen.

Hun minner også om at dersom du har forsikringer gjennom arbeidsgiver, må du få oversikt over hva som eventuelt opphører å gjelde mens du er permittert. 

– Kanskje du faktisk må betale mer i forsikringer, men siden du er i en sårbar periode, er det sånn det må være, sier hun.

Eiffeltårnet i nattemørket.
Les også

Vil ha SUV-ene ut av byen – tredobler P-avgiften

5. Regninger som kommer

Regninger kommer selv om samfunnet har stoppet litt opp. Strømregningen, for eksempel.

– Hvis du sliter med strømregningen, undersøk om du kan bytte strømleverandør hvis du kan få en billige strømavtale, sier Incedursun.

Du kan også ta kontakt med strømleverandøren og be om å få utsatt forfallsdato på strømregningen.

– En strømregning bør man nok prioritere, så har man en bufferkonto kan man godt bruke den på å betale strømregningen.

Kristoffersen sier at det er lurt å se om strømavtalen inneholder ulike garantier som koster penger. Og det kan være mye å spare på å bytte strømleverandør.

– Og kanskje det går an å spare litt på strømmen, ta kortere dusjer og skru ned litt på varmekablene, foreslår hun.

Noen kommuner har åpnet for at du kan utsette å betale kommunale avgifter. Sjekk hjemmesiden til kommunen du bor i.

Lånekassen gir mye tryggere lån enn bankene. Hos Lånekassen kan du både utsette innbetalinger og få rentefritak hvis du blir helt arbeidsledig.

– Permittering i seg selv er ikke et grunnlag for rentefrihet, men man kan likevel søke om det, mener Incedursun.

Oppstartsselskapet Sonocrete i Tyskland har tatt den nye produksjonsmetoden fra labratoriet, og laget betongelementene i denne vedlikeholdshallen for tog,
Les også

Mener de kan kutte utslipp i betongproduksjon med 95 prosent

7. Dyrt hus og dyr bil

Hvis du sitter med et stort og dyrt hus som du ikke har råd til, skal du selge det da? Foreløpig, nå i uka før påske, har ikke situasjonen gitt de store utslag på boligprisene ennå. 

Incedursun mener det er en avgjørelse som avhenger av flere ulike ting, som hvilket behov for plass man har, og om man klarer å sitte med boligen med avdragsfrihet.
Bilen, derimot.

– Hvis du har en dyr bil, som du strengt tatt ikke trenge, da kan du bytte den ut, sier hun.

– Norske veier har en maksimal fartsgrense på 110 kilometer i timen, og du kan fint få en rimelig bil med fem seter som klarer det.

8. Aksjer

Alle som eier aksjer har fått med seg at rådet nå, er å sitte stille i båten. Et unntak er ifølge Incedursun dersom du rett og slett ikke orker belastningen der er å se på at aksjene går ned.

Og det er liten vits i å prøve å time kjøp og salg.

– Eksperter på aksjemarkedet klarer heller ikke å time det, så du og jeg klarer ikke, sier Incedursun. Aksjemarkedene har falt betydelig i år og de kan fint falle mer. Men, samtidig har det vært en klar tendens til at den fremtidige avkastningen er høyere i perioden etter et fall. Det indikerer heller at dette er en god periode å kjøpe heller enn å selge.

Det at aksjemarkedet har falt betydelig den siste måneden er ikke en grunn til å kaste kortene.

Men hvis du ikke har penger, er en siste utvei å selge seg ut.

– Det er siste utvei. Gjør alt det andre vi har snakket om først. Noen velger å gå ut med tap nå, sier hun.

Børrea Schau-Larssens gründerselskap Vilda treffer en megatrend når de utvikler teknologi som gjør det mulig å simulere energitilstanden i boliger.
Les også

Finner riktig energimerke på boliger: Skal bidra til å nå klimamålene og senke lånerenten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.